Damir Hoyka primio nagradu SFERA

Damir HoykaNa SFeraKonu, konvenciji zagrebačkog društva ljubitelja fantastike SFera, sinoć su dodeljene SFERA nagrade za žanrovska dela objavljena u Hrvatskoj tokom 2009. godine. Damir Hoyka, fotograf i pisac, svojim proznim prvencom “Xavia” osvojio je nagradu za najbolji hrvatski naučnofantastični roman.

Radnja romana smeštena je u 2039. godinu, u kojoj su pojmovi poput androida, naseljavanja meseca i nulta gravitacija – svakodnevnica. U takvoj budućnosti, naučnici uspevaju da konstruišu konverter kojim se ljudsko biće prebacuje u virtuelni svet. Novi oblik života, sastavljen od električnih impulsa i podataka otvara nove mogućnosti ljudskom rodu.

“Xavia oslikava mane i greške prošlosti i sadašnjosti smještene u blisku budućnost u kojoj totalitarizam kao mogućnost ipak nije izumro unatoč tehnološkom napretku a nadu u pobjedu pravde održava tipični usamljeni junak koji s malom grupom prijatelja vodi naoko uzaludnu borbu protiv mašinerije apsolutne moći”, izrečeno je na svečanoj dodeli nagrada.

Fotografije sa dodele nagrada možete pogledati na našem forumu.