“S+F=SF”: “Priručnik…” i “Čuvari severa”

U okviru redovne rubrike “S+F=SF” koja izlazi unutar književnog dodatka nedeljnog izdanja lista Blic, književni kritičar Slobodan Ivkov prikazao je tokom prethodna dva vikenda po jedan naslov domaćih izdavača fantastike. Tako je u Blicu od 18. aprila objavljen tekst o knjizi Maksa Bruksa “Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija” (Paladin), a u izdanju od 25. aprila, prikazan je prvenac Nede Mandić “Čuvari severa” (Tardis). Oba teksta prenosimo u celosti.

Čuvari severa
AUTOR: Neda Mandić
IZDAVAČ: Tardis
BROJ STRANA: 96
ISBN: 978-86-6099-006-0
POVEZ: Mek
CENA: 400 dinara

Neda Mandić - Čuvari severaI pored višedecenijske “poplave” tržišno manje rizičnog, prevedenog SF-a u kojem, najiskrenije, zaista uživamo, ipak uvek prvo treba pozdraviti pojavu nekog novog srpskog proznog SF-ostvarenja. Retka su, pa zato podjednaku podršku valja dati piscu koji je imao hrabrosti da delo javno i jasno žanrovski odredi, potpiše ga pravim imenom, ali i izdavaču koji ulaže u domaće pisce koji to zaslužuju. Sada pred nama imamo još ređu pojavu, i u svetu i kod nas: ženu SF pisca. Predugačko za priču, prekratko za roman, ali, sudeći po priloženoj biografiji, dovoljno za prvu knjigu jedne diplomirane studentkinje (Subotica, 1972) odseka za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta koja se do sada bavila prevođenjem. Osnovna linija radnje jeste relativno jednostavna, ali način na koji je ispričana je sve samo ne isti takav, a ni autorka se nije baš previše trudila da čitaocu olakša praćenje zapleta. Muž dizajnerke nekakvih međudimenzionalnih Zona gine u odronu zemlje u Švajcarskoj kao civil-lekar angažovan pri vojsci. Ona ne veruje u izveštaj i tajno istražuje vojne fajlove. Ponešto je ostalo nerazrađeno, ponešto konfuzno, ali ovo uopšte nije loše za nečiju prvu SF knjigu. Naprotiv!

ONO od zombija
AUTOR: Maks Bruks
IZDAVAČ: Paladin
PREVOD: Matija Vasiljević
BROJ STRANA: 240
ISBN: 978-86-87701-05-2
POVEZ: Mek
CENA: 540 dinara

Maks Bruks - Priručnik za odbranu i zaštitu od zombijaNešto mislim, vampiri i zombiji su isti rod (oksimoronski, “živi mrtvaci”), ali ne i vrsta. Elem, svi smo donedavno imali obavezni predmet ONO i DSZ. Opštenarodnu odbranu smo izučili – onoliko, a o društvenoj samozaštiti da i ne govorimo. No, kada je 1991. godine pukla prva puška, započeo građanski rat i došlo do stani-pani, pokazalo se da to činovnički koncipirano i birokratski normirano teorijsko naukovanje na defanzivnim “kragujevkama” i ofanzivnim puškama M-48 u praksi ne pomaže. Kao što znamo, nastao je opšti haos, rasulo i bežanija. I tako, računajući na naše kolektivno iskustvo, zavidno predznanje i, uopšte, lokalni diskurs, izdavač je originalan naslov “Zombie Survival Guide” tržišno prilagodljivo i kurentno preveo ovako. Prva rečenica predgovora je turobni aksiom: “Mrtvi hodaju među nama”. Opisane su najrazličitije situacije u kojima možete da se nađete i oružja za odbranu. Krv u venama ledi i to što su ilustracije priproste, u duhu suvoparnog udžbeničkog izlaganja. Svedene su samo na konturne linije, na granici su tehničkog crteža, otprilike kao na onim našim edukativnim plakatima tipa: “Oprez! Neprijatelj vreba!” ili u knjizi “Prva pomoć”. Rečju, ali najiskrenije, ovo je mnogo studiozniji, ozbiljniji i korisniji udžbenik od svih onih naših o ONO zajedno.

Slobodan Ivkov