Aleksandar Tešić - Crni Mesec u usponu

CRNI MESEC U USPONU – horor triler Aleksandra Tešića

Aleksandar Tešić, pisac koji je popularnost stekao serijalom epske fantastike „Kosingas“, objavio je novi roman Crni Mesec u usponu, koji predstavlja žanrovsku mešavinu krimi priče i trilera sa elementima natprirodne strave.

Roman je inspirisan aktuelnim društveno-političkim tokovima u Srbiji, u kojima malo mesta preostaje za pitanja ekologije i očuvanja prirode, i govori o zastrašujućim događajima koji su usledili nakon što je najveća svetska rudarska kompanija stigla na Homolje u potrazi za bogatim nalazištima zlata.

Dok serija tajanstvenih smrtnih slučajeva potresa mali homoljski gradić, iza kulisa tradicije i starih predanja naziru se užas, sirove strasti i opasne tajne.

Inspektor Uroš Stanojević je po kazni prebačen iz Beograda u sredinu koja mu je nepoznata i gde se odjednom suočava sa svirepim ubistvima na koja meštani okreću glavu.

Anđelija Kerčulj je arheolog koja vrši iskopavanja na lokaciji Belovode iz neolita i otkriva tragove kulta starog milenijumima koji se održao do današnjih dana.

Crni Mesec je astronomska pojava u kojoj se mladi mesec dvaput pojavljuje tokom istog meseca i ponavlja se svakih 29 meseci. On je tradicionalno vezan za Veliku šumsku majku… Muma Paduri.

Ovo nije prvi put da Aleksandar Tešić izlazi iz okvira epske fantastike i čitaocima nudi sasvim drugačiji literarni ugođaj protkan društvenom kritikom. Pre osam godina objavio je naučnofantastični satirični roman 2084.

I u tom delu, kao i u romanu Crni Mesec u usponu, kao ključni motiv provlači se opasnost od ekološke katastrofe s kojom se suočava stanovništvo u Srbiji, zahvaljujući sumnjivim ili evidentno bespravnim delovanjem političkih, korporacijskih i drugih interesa.

Dragocenu pomoć u pisanju romana, Tešiću je pružila glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Vesna Stanković. Ona je rodom sa Homolja i njene sugestije bile su od izuzetne važnosti za postizanje autentičnosti fenomena Muma Paduri.

Crni Mesec u usponu sadrži 426 strana i štampan je u mekom povezu. Može da se naruči direktno od izdavača po ceni od 1.170 dinara.

Aleksandar Tešić je rođen 1961. godine. Školovao se u inostranstvu kao sin diplomate. Nakon završenog školovanja, počinje da radi kao prevodilac na RTS-u gde je i dalje zaposlen. Njegov roman mitološke fantastike Kosingas – Red zmaja je prvi put objavljen u Beogradu u oktobru 2008. godine i od tada je imao osam izdanja u izdavačkoj kući Portalibris. Željno očekivana druga knjiga trilogije Kosingas – Bezdanj objavljena je u oktobru 2009.  Treća i poslednja knjiga, Kosingas – Smrtovanje, objavljena je oktobra 2010, za Sajam knjiga u Beogradu. Usledili su naslovi: Zmaj i Ždral (prvi deo trilogije o Milošu Obiliću) 2012; Koplje sv. Georgija (drugi deo) 2013; Vitez zatočnik (treći deo) 2014. i 2084, SF satira, 2015.

Godine 2016. osniva svoju izdavačku kuću „Strahor“ za koju je uradio reizdanja dotadašnjih naslova i objavljuje nove naslove: Kosingas – Kroz oganj i vodu, 2016; Kletva Kainova 1, horor roman, 2016; Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija, 2017; Gorolom, istorijski roman, 2018; Kosingas Neispričane priče, 2018, zbirku priča više autora; Kletva Kainova 2, 2019; Kletva Kainova 3, 2020; Kosingas Buđenje Svarogovo 1, 2021; Kosingas Buđenje Svarogovo 2, 2022; Crni Mesec u usponu, 2023.

CRNI MESEC U USPONU - Aleksandar Tešić
CRNI MESEC U USPONU – Aleksandar Tešić