Mark Tven

Celokupna dela Marka Tvena

Mark TvenNa sajtu “Projekat Gutenberg”, koji se bavi digitalizacijom svetske kulturne baštine, objavljena je elektronska knjiga u kojoj su skupljeni svi do sada digitalizovani tekstovi Marka Tvena, “The Entire Project Gutenberg Works of Mark Twain” – javlja Sinhro.

Preko šezdeset fajlova u kojima su romani, kratke priče, eseji, pisma i govori ovog klasika svetske književnosti, sabrano je u jedan fajl. Sav materijal je na engleskom jeziku. Rukovodeći se bibliografijom čiji je autor Albert B. Pein, glavna dela su organizovana hronološki, od datuma prvog objavljivanja. U knjizi se između ostalog mogu naći širokoj čitalačkoj publici dobro poznati naslovi poput romana “Avanture Toma Sojera” i “Avanture Haklberi Fina”, ali takođe i dela iz domena fantastike poput “Jenki na dvoru kralja Artura”, “Tajanstveni stranac”, te brojne žanrovske kratke priče.

Materijal je dostupan na sajtu “Projekat Gutenberg” zahvaljujući radu volontera iz celog sveta. Pojedinačnim delima Marka Tvena i dalje se može pristupiti nezavisno od ove knjige, putem kataloga “Projekta”.