Laura Barna

Čajkanović oživljava u romanu o vampirima Laure Barne

Laura BarnaPočetkom naredne godine u izdanju Zavoda za udžbenike trebalo bi da bude objavljen novi roman Laure Barne “Pad klavira”. Ovo delo nastalo je na temeljima kratke priče “Topčiderski rubin”, koja je štampana u Paladinovoj antologiji priča o vampirima “U znaku vampirice”.

 

“Pad klavira” oživljava mnoge istorijske ličnosti; glavni junak je akademik Veselin Čajkanović, a pored njega, tu su brojni pisci, slikari, naučnici, vajari, glumci, koji su stvarali u tzv. umetničkoj koloniji na Topčiderskom brdu. Autorka ih povampiruje kako bi im omogućila da uzmu ono što su smatrali da im pripada ili kažu ono što u neka zla vremena nisu uspeli ili iz različitih razloga nisu smeli da kažu.

Radnju romana otvara književnica i helenistkinja Anica Savić Rebac, koja 1932. godine na Filozofski fakultet donosi svoju disertaciju “Predplatonska erotologija”. Za mentora je izabrala najpoznatijeg srpskog filologa i istoričara religije Veselina Čajkanovića. Od tog trenutka, njihove sudbine započinju čudesni koloplet, uporno se preplićući kroz priču o vampirima sve do današnjih dana, odnosno, 15. marta 2012. godine, kada je u Beogradu srušena Čajkanovićeva kuća.


“Ovo je u stvari roman o istoriji jedne porodice, njenom usponu i padu, ali i odnosa društva prema ličnostima koje su doprinele duhovnom i kulturnom napretku nacije”, kaže za sajt Art-Anima Laura Barna. “Ovo je roman i o istoriji jednog klavira kao metafore za nemila i nepravedna dešavanja u predratno i posleratno doba, ali izgleda – u svako naše tužno doba, pa i sadašnje.”

 

Laura Barna je 2008. godine objavila roman inspirisan životom Isidore Sekulić “Moja poslednja glavobolja”, koji je dospeo u najuži krug za NIN-ovu nagradu. U ovom romanu verno je prenela karakter slavne srpske književnice, a slično je pokušala da učini i sa Čajkanovićem u romanu “Pad klavira”:

 

“Pokušala sam Čajkanovića da predstavim kao naučnika, prvog našeg istoričara religije, čoveka koji je nekada bio među nama, živeo naše živote kroz magiju i religiju, stvarao, radio, fantazirao, voleo, patio… uvek me je zanimala ona fina pozadina velikih umova koja je i osnova za sve što su nam ostavili”, ističe Laura Barna.

 

Kratak odlomak iz romana “Pad klavira” objavljen je u 477. broju (septembar/oktobar 2012) novosadskog časopisa za književnost i teoriju “Polja”, a može se pronaći na adresi: http://polja.eunet.rs/polja477/477-5.pdf