Buduća naučna dostignuća

Moguće odgovore na pitanja kako će nauka uticati na svakodnevni život čoveka u bliskoj budućnosti ili onoj ne tako bliskoj, koja dolazi sa 2100. godinom, donosi naučno-popularna knjiga “Fizika budućnosti” doktora Mičio Kakua, nedavno objavljena u izdanju “Lagune”.

Mičio Kaku je profesor teorijske fizike na Gradskom njujorškom univerzitetu, koji se proslavio radom na teoriji struna, ali i kao pisac nekoliko veoma priznatih naučnih knjiga poput “Hipersvemira” i “Fizike nemogućeg”, prema kojima je snimljena serija naučnih TV emisija.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Kaku se upoznao sa najprestižnijim ličnostima iz sveta nauke, što mu je omogućilo da u razgovorima sa tri stotine vrhunskih svetskih naučnika koji u svojim laboratorijama već otkrivaju budućnost, dobije predstavu o daljem razvoju medicine, kompjuterske tehnologije, kvantne fizike i putovanja u svemir.

U svom zanimljivom i lucidnom predstavljanju sutrašnjice iznetom u knjizi “Fizika budućnosti”,  Kaku pokušava da budućnost nauke približno tačno rasloji na tri vremenska perioda i predvidi kojim dostignućima će čovečanstvo ovladati u periodu do 2030. godine, zatim od 2030. do 2070. godine i, konačno, od 2070. godine, pa do samog kraja 21. veka.

Knjiga sadrži devet poglavlja: “Budućnost kompjutera: Um caruje nad materijom”, “Budućnost veštačke inteligencije:  Uspon mašina”, “Budućnost medicine: Više od savršenstva”, “Nanotehnologija: Sve ni iz čega”, “Budućnost energije: Energija sa zvezda”, “Budućnost svemirskih putovanja:  Pravac: zvezde”, “Budućnost bogatstva: Dobitnici i gubitnici”, “Budućnost čovečanstva: Planetarna civilizacija”, “Jedan dan života 2100. godine”.

Prevod “Fizike budućnosti” na srpski jezik uradio je poznati prevodilac i pisac fantastike Goran Skrobonja.