Budjenje nemani - Dzejms S.A. Kori

“Buđenje nemani” vraća slavu spejs opere

Izdavačka kuća “Laguna” nedavno je objavila “Buđenje nemani”, knjigu koja se već sada proglašava ostvarenjem kadrim da dovede do nove ekspanzije podžanra spejs opere.

Iza ovog naslova, koji prikazuje međuplanetarni sukob u Sunčevom sistemu, stoji autorski dvojac Danijel Abraham i Taj Frenk, potpisan zajedničkim pseudonimom Džejms S.A. Kori.

“Buđenje nemani” je njihova prva knjiga. Prvi put je štampana 2011. godine, a ove godine se za američko tržište pojavio nastavak pod nazivom “Caliban’s War”. Tokom 2013. bi trebalo da bude objavljen i treći deo, “Abaddon’s Gate”, kojim bi bila zaokružena ova naučno-fantastična saga.

Radnja romana “Buđenje nemani” prati Džima Holdena, izvršnog oficira na tegljaču leda, koji leti od prstenova Saturna do rudarskih stanica u Pojasu. Kada on i njegova posada nabasaju na olupinu svemirskog broda Skopuli, shvataju da su otkrili tajnu koju nisu ni najmanje želeli da saznaju. To je tajna zbog koje je neko spreman da ubija – i to u razmerama koje su za Džima i njegovu posadu nepojmljive. Sistemu preti rat ukoliko Holden ne uspe da otkrije ko je ostavio Skopuli, i zbog čega.

Roman “Buđenje nemani” je ove godine bio u najužem izboru za nagrade “Hugo” i “Lokus”, a doživeo je i izuzetne kritike nekih od najznačajnijih svetskih elektronskih i štampanih medija posvećenih fantastici, kao što su: “Locus Online”, “SFF World”, “SF Signal”, “TOR”. Reči hvala nije štedeo ni bard epske fantastike Džordž R.R. Martin, koji je istakao da je “Buđenje nemani” izvanredno ostvarenje iz podžanra spejs opere na koje se dugo čekalo. 

Prevod na srpski jezik uradio je Goran Skrobonja.