Budjenje nemani - Dzejms S.A. Kori

BUĐENJE NEMANI – Džejms S.A. Kori

BUĐENJE NEMANI – Džejms S.A. Kori

(izdavač: Laguna, prevod: Goran Skrobonja)

 

Budjenje nemani - Dzejms S.A. KoriMoglo je „Buđenje nemani“ Džejmsa S.A. Korija (pseudonima iza koga se kriju autori Danijel Abraham i Taj Frenk) da bude i više od onog što u stvari jeste. Na momente je razvučena priča sa predvidivom radnjom i sa neubedljivom karakterizacijom, ali u isto vreme to je knjiga koja pruža mašti neograničene mogućnosti. Imate priliku da zamislite svetove bez suvišnih sugestija od strane pisca; autor vam samo otvara oči, a kako ćete univerzum ovog dela da vidite i doživite je samo na vašoj mašti. Utisak neće biti isti pri ponovnom čitanju. Roman je pitak, lakoprohodan, ne treba imati velika očekivanja i pružiće vam neverovatnu zabavu.

Kao nekad Zelazni ili drugi majstori žanra i ovde nas autori upoznaju sa likovima koji u uzbudljivoj jurnjavi kroz svemir posećuju veliki broj raznovrsnih svetova. Ljudske kolonije rasute su po celom Sunčevom sistemu, a tri u političkom pogledu najmoćnija centra (Zemlja, Mars i Asteroidni pojas) u bespoštednoj su borbi za prevlast, zajedno sa velikim multiplanetarnim korporacijama. Dva glavna junaka romana Džim Holden i detektiv Miler naći će se u središtu tih zbivanja.

U ulozi pripovedača naizmenično će se nalaziti jedan od dvojice glavnih protagonista. Nije isključeno da je jedan pisac pisao priču iz ugla kapetana Holdena, a drugi iz ugla detektiva Milera.

Roman „Buđenje nemani“ je namerno pisan u klišeima i krcat je aluzijama na vrhunska ostvarenja žanra. Detektiv Miler je veoma sličan Filipu Marlou liku iz serije detektivskih romana autora Rejmonda Čandlera. Filip Marlou je poznati detektiv, star, zasićen, pijanica, ali i uporan, metodičan… Pisci su ga i spomenuli u uvodnom delu knjige. Jasne su paralele sa SF serijama, „Zvezdane staze” i „Futurama”, ovu poslednju su autori i naveli u zahvalnici na kraju knjige.

Impresivno deluje svet koji su pisci osmislili, naročito Asteroidni pojas i najveći u njemu, Cerera sa lavirintom tunela. Jurnjava od asteroida do asteroida deluje ubedljivo i drži pažnju, svemirske bitke su veoma atraktivno opisane. Likovi i odnosi među likovima su jednostavni, ali su zato pozadinske priče zanimljive i upravo one daju likovima živost i čine ih realnijim.

Ovo delo čini prvi stepenik u serijalu „Expanse“. Već je napisan nastavak pod nazivom „Calibans War“ i na nama je samo da sačekamo odluku Lagune da nastavi sa objavljivanjem ovog serijala. Ovo delo predstavlja možda i poslednju priliku da svemirska opera ponovo zaživi.

Filip Filipović