Bogat program SFTerraCon-a

SFTerraConUdruženje ljubitelja naučne fantastike “Sci&Fi” privodi kraju pripreme svoje prve konvencije SFTerraCon, koja bi trebalo da se održi od 29. oktobra do 01. novembra 2009. u Magacinu (ul. Kraljevića Marka 4, Beograd). Veoma raznovrstan program činiće više paralelnih dešavanja, pa će tako posetioci konvencije moći da biraju da li će prisustvovati nekom od predavanja, razgledati izložbe, pratiti filmski program ili dešavanja u igraonici. Pored domaćih udruženja ljubitelja naučne fantastike, konvenciji će prisustvovati i gosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Počasni gost konvencije je Davor Šišović, novinar, publicista, urednik, književni promoter, istraživač kulturno-istorijskog, fantastičnog i književnog nasleđa Istre, osnivač konvencije naučne fantastike “Istrakon”, predsednik udruženja “Jules Verne”, osnivač Festivala fantastične književnosti… On će u petak 30. oktobra u 19h održati predavanje “Fantastična Istra” u kome će publiku upoznati sa legendama i verovanjima Istrana, ali će je uputiti i na neka stara pisana dokumenta koja idu u prilog tim verovanjima.

Pored ovog, na programu SFTerraCon-a se nalazi još deset predavanja:

29. oktobar 2009. (četvrtak)
19h- Svetislav Filipović-Filip: Hronologija žanra naučne fantastike
20h- Prezentacija fanzina ’TERRA’’ BR.8 (NLO & vanzemaljci) 

30. oktobar 2009. (petak)
15h- Tijana Prodanović: Mali zeleni – nauka i fantastika
16h- Mirko Grdinić: Istorijat hrvatske ZF
17h- Adnadin Jašarević: Žanrovsko sf izdavaštvo u BIH
18h- Sava Damjanov: Rađanje srpske fantastike: Od horora do SF-a
19h – Davor Šišović: Fantastična Istra

31. oktobar 2009. (subota)
16h- Đorđe Miletić: SF& MANDALA
17h- Nebojša Miršetović-EFI: H.P. Lovecraft
18h- Jovan Ristić: Horor i SF u srpskim filmovima

U centralnom holu Magacina, tokom sva tri dana trajanja konvencije, biće postavljene izložbe SF radova: ilustracije Željka Paheka, slike (ulje na platnu) Dušana Petrovića, slike (sprej) Vladimira Mirčeskog, umetničke instalacije Milice Živadinović. U istom prostoru biće postavljeni štandovi domaćih udruženja i izdavača; biće organizovana berza polovnih SF knjiga, stripova i CD-ova; a biće otvoren i Star Trek kafić u kome će posetioci konvencije moći da nađu osveženje.

Filmski program činiće neka od najvažijih žanrovskih ostvarenja, pojedinačne epizode kultnih serija, kao i dokumentarni filmovi. Tako će publika, između ostalog, moći da pogleda filmove: “Metropolis”, “Idiocracy”, “Heavy Metal”, “Star Wreck”; epizode serija:  “Star Trek”, “Twilight Zone”, “Doctor Who”, “Firefly”, “Tripping the Rift”, “V (Visitors)”; ili pogledati dokumentarce: “Aliens of the Deep”, “Deep Space”, “Milutin Milanković”…

Sve vreme trajanja konvencije, za ljubitelje igara (RPG, LARP, FPS, Card Games, Board games), biće organizovana igraonica, a u dvorištu Magacina biće moguće fotografisati se sa vanzemaljcem, slušati muziku iz SF filmova… 

I sve što smo naveli ovde, samo je deo sadržaja koji očekuju posetioce, za više informacija pogledajte kompletan program konvencije koji se nalazi ovde.