Bliska budućnost u romanu ”Telurija” Vladimira Sorokina

Izdavačka kuća “Geopoetika” objavila je najnoviju knjigu Vladimira Sorokina “Telurija” (2013). Ovo delo vodi čitaoca u ne tako daleku budućnost u kojoj je uoravo završen novi veliki rat, ali oslobađanje Evrope od vahabitsko-talibanskog ropstva nije dovelo do ujedinjenja, nego do stvaranja niza novih državica i podizanja novih zidova između njih.

Posle rata svako želi da živi po svome, u sreći i zadovoljstvu. U svakoj državici vlada drugačije društveno uređenje, ali stanovnici svih njih, od Atlantika do Pacifika, kako oni koji žive u “demokratijama” tako i oni koji žive u “despotijama”, bogati i siromašni, ljudi običnog rasta, ali i mali, veliki, psoglavi, antropomorfni, sazdani u laboratorijama, silno žele ono što taj, najboljih od svih svetova, čoveku ne može da pruži: svi čeznu za novim “horizontima nada”, žude za telurom koji “poput božanskog skalpela zaranja u mozgove miliona… širi granice ljudskog i uliva sigurnost u Prošlost, Sadašnjost i Budućnost”.

Ratnike i revolucionare, novo i staro plemstvo, filozofe i umetnike, pljačkaše i švercere, obične trudbenikei krstaše nove Evrope povezuje večna ljudska žudnja za prevladavanjem vremena i prostora, za pobedom nad smrću, konačno za telurom – to nije droga, ali jeste element koji ljude čini savršenima…

Vladimir Georgijevič Sorokin uživa ugled jednog od najtalentovanijih i najduhovitijih savremenih ruskih romansijera i izvanrednog satiričara ruske političke stvarnosti. Rođen 1955. godine u gradiću Bikovo nadomak Moskve, po završetku studija odložio je inženjersku diplomu i bavio se grafikom, slikarstvom i konceptualnom umetnošću. Od sredine osamdesetih, počeo je da objavljuje priče u evropskim književnim časopisima, i tek nakon eksperimenata sa kraćim formama, posvetio se pisanju romana. Osim toga, afirmisan je i kao dramaturg i scenarista.

Posle prvenca pod nazivom “Red”, usledili su, između ostalih, romani “Norma” (1994), “Trideseta Marinina ljubav” (1995), “Plavo salo” (1999), “Pir” (2000), “Led” (2002), “Broov put” (2004), “Dan opričnika” (2006), “Šećerni Kremlj” (2008), “Košava” (2012). Laureat je nagrada “Narodni Buker”, “Andrej Beli”, “Liberti” i “Twitter Prize”.

Vladimir Sorokin - Telurija
Vladimir Sorokin – Telurija