Biografski film o Tolkinovoj mladosti

Snima se biografski film o Tolkinovoj mladosti

Jedan od najuspešnijih finskih reditelja Dome Karukoski režiraće biografski film o Tolkinovoj mladosti. Scenario pišu Stiven Berezford i Dejvid Glison lingvista i vrsni poznavalac Tolkinovog lika i dela.

Film će prikazivati piščevu mladost i odrastanje, sklapanje prijateljstava, pronalaženje ljubavi i umetničke inspiracije u društvu svojih školskih drugova, kao i Prvi svetski rat u kome je pisac uzeo aktivno učešće. Sva ova iskustva inspirisala su Tolkina da napiše svoja najpoznatija književna dela „Hobit“ i „Gospodar prstenova“.

„Hobit“, koji ima status modernog klasika, prvi put je objavljen 1937. godine, kao dečija knjiga. U periodu između 1937. i 1949. godine, Tolkin piše trilogiju „Gospodar prstenova“, koja je na početku bila zamišljena samo kao nastavak „Hobita“, ali se kasnije razvila u mnogo veću priču. „Gospodar prstenova“ jedno je od najprodavanijih književnih dela sa preko 150 miliona prodatih primeraka. Ovo delo smatra se začetnim ostvarenjem žanra moderne epske fantastike.

Dome Karukoski je najpoznatiji po filmovima „Beauty and the Bastard“ (2005), „The Home of Dark Butterflies“ (2008), „Lapland Odyssey“ (2010) i „Heart of a Lion“ (2013).