Beta o izlasku knjige “Povratak u SSAD”

Kim Njumen i Judžin Bern - Povratak u SSADZbirka alternativno istorijskih pripovedaka “Povratak u S.S.A.D.” Kima Njumena (Kim Newman) i Judžina Berna (Eugene Byrne), koja opisuje Ameriku u kojoj je 1917. godine došlo do komunističke revolucije, dobila je srpsko izdanje – javlja novinska agencija Beta.

Knjigu je objavila izdavačka kuća “Paladin” pisca i prevodioca Gorana Skrobonje, koji je početkom avgusta objavio sopstveni alternativno istorijski roman “Čovek koji je ubio Teslu”.

U “Povratku u S.S.A.D.” se kroz sedam priča opisuje 20. vek kakav bi bio da su komunisti tokom Prvog svetskog rata osvojili vlast u SAD a da je Rusija ostala caristička, uz izvesno okretanje prema demokratiji.

Njumen i Bern prate razvoj “Socijalističkih Sjedinjenih Američkih Država” od predrevolucionarnih vremena, to jest ubistva predsednika SAD Teodora Ruzvelta 1912. godine do raspada zemlje 1991. godine na niz labavo povezanih i posvađanih država.

U knjizi se spominju na desetine aktera kulturne i političke istorije Sovjetskog Saveza i SAD, kao i junaci raznih filmova i romana, čije su uloge prilagođene alternativnoj “stvarnosti” sveta.

Al Kapone je u Njumenovoj i Bernovoj knjizi postao američka verzija diktatora Josifa Staljina, koji sprovodi čistke nepodobnih, a Čarls Foster Kejn, glavni junak Velsovog “Građanina Kejna”, poslednji je predrevolucionarni predsednik SAD, koji doživljava sudbinu ruskog cara Nikolaja drugog iz “naše” istorije sveta.

Pisac Kurt Vonegat (Kurt Vonnegut) postaje američki Mihail Gorbačov, Džej Ar Juing (J.R. Ewing), ozloglašeni lik iz TV sapunice “Dalas”, postaje američki Boris Jeljcin, dok će Bilu Klintonu (Bill Clinton) zapasti da bude obnovitelj nacije u stilu Vladimira Putina.

Koautor priča iz zbirke “Povratak u S.S.A.D.” Kim Njumen engleski je novinar, ugledni filmski kritičar i pisac. Proslavio se kao autor trilogije alternativno istorijskih romana “Anno Drakula” (1992), “Krvavocrveni baron” (1995) i “Drakula ča ča ča” (1998), od kojih je prva dva na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća “Alnari”.