Babel - Rebeka F. Kuang

‘Fantastična čitaonica’ posvećena nagrađivanom romanu BABEL

Kao i svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu, i večeras, 24. aprila, od 19 časova, u Domu omladine Beograda (sala na prvom spratu), biće održana „Fantastična čitaonica“, 106. po redu.

„Fantastičnu čitaonicu“ organizuje Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, a ovoga puta, u fokusu razgovora, naći će se roman Babel: Or the Necessity of Violence (Babel: Ili neophodnost nasilja).

Knjigu je napisala 26-ogodišnja američka autorka kineskog porekla, Rebeka F. Kuang, koja je još pre četiri godine na sebe skrenula pažnju romanom The Poppy War, koji je zavredio nominacije za prestižna priznanja kao što su Nebula, Lokus i Svetska nagrada za fantastiku.

Roman Babel je objavljen 2022. godine i odmah se našao na prvom mestu Njujork tajmsove liste najprodavanijih knjiga, a uz nominaciju za Goodreads nagradu za najbolju knjigu fantastike, ovenčan je nagradom „Blekvel“ za knjigu godine u kategoriji beletrističkih ostvarenja.

Tematski sličan romanu The Poppy War, Babel kritikuje britanski imperijalizam, kapitalizam, i saučesništvo akademske zajednice u njihovom održanju. To je knjiga o studentskim revolucijama, otporu kolonijalizmu, korišćenju jezika i prevoda kao dominantnog oruđa britanske imperije, ali i o… magiji.

„Fantatičnu čitaonicu“ vodi Bojan Butković.

Ulaz na tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ je slobodan.

Babel - Rebeka F. Kuang
BABEL – Rebeka F. Kuang