Onore de Balzak - Šagrinska koža

ŠAGRINSKA KOŽA Onore de Balzaka u novom izdanju

Izdavačka kuća Odysseus je upravo objavila novo izdanje romana Šagrinska koža (La peau de chagrin) Onore de Balzaka iz 1831. godine. U ovom izdanju korišćen je stari prevod sa francuskog dr Dušana Milačića. Prevod je neznatno izmenjen u odnosu na ranija izdanja, radi usklađivanja sa važećim pravopisnim normama. Knjiga je objavljena u ediciji „Šapat šume“.

Radnja romana smeštena je na početak 19. veka i prati mladog aristokratu Rafaela de Valentina, koji ogorčen na teške životne nedaće odlučuje da sebi oduzme život. Dok čeka da se spusti noć pod čijim okriljem želi da izvrši svoju kobnu odluku, mladić besciljno šeta ulicama Pariza. Put ga navodi na jednu antikvarnicu. Dok razgleda raznovrsne starine, poverava se tajanstvenom antikvaru. Ovaj mu pokazuje čudotvorni komadić braonkaste boje, „Šagrinsku kožu“, koja ispunjava svaku želju, ali po cenu da postaje vlasnik života onoga ko je poseduje i da sa svakom novom željom postaje sve manja. Rafael je uzima kako bi se rešio muka koje ga pritiskaju, a koža mu ispunjava želje, upravo onako kako je rečeno…

Roman Šagrinska koža često se tumači kao kritika ekscesa i materijalizma, a takođe istražuje teme želje, smrtnosti i ljudskog stanja. Smatra se jednim od Balzakovih najznačajnijih dela i remek delom francuske književnosti.

Odysseus-ovo izdanje donosi pogovor Jovana Mladenovića, u kome je načinjen osvrt na 75 godina stari prevod dr Dušana Milačića, izuzetnog proučavaoca i poznavaoca Balzakovog dela. Milačić je autor Balzakove romansirane biografije Balzak, život i rad (1947) koja se svrstava među najznačajnija ostvarenja ove vrste u svetskim okvirima. Iz velikog poštovanja prema posvećenosti i pristupu prevodioca, urednice novog izdanja Šagrinske kože, Jelena Majstorov i Jelena Vuković, sačuvale su sve izvorne fusnote tek ponegde ih dopunivši osveženim podacima.

Redovna knjižarska cena novog izdanja Šagrinske kože je oko 1.100 dinara, dok je cena za narudžbinu direktno od izdavača 990 dinara.

Onore de Balzak (1799-1850) je bio francuski romanopisac, začetnik evropskog realizma, autor oko stotinu knjiga s više od 2.000 likova. Prikazao je široku galeriju tipova iz svih društvenih sredina, raznih temperamenata i karaktera, koje pokreću raznolike pobude – od novca do vlasti, od ljubavi i idealizma do slepih nagona i brutalne eksploatacije. Tokom relativno kratkog književnog rada dugog nepune dve decenije, za sobom je ostavio ogromno delo. Svi njegovi romani pod zajedničkim nazivom „Ljudska komedija“ imaju i vrednost socioloških studija i duboka su socijalna kritika francuskog društva, ali i pokušaj da se spozna sama suština čoveka kao kosmičkog bića.

Šagrinska koža - Onore de Balzak
ŠAGRINSKA KOŽA – Onore de Balzak