Artemida - Endi Vir

”Artemida” – novi roman Endija Vira u knjižarama

Zahvaljujući izdavačkoj kući Evro Book, od Endija Vira, autora Marsovca stiže nam nova knjiga pod nazivom Artemida. Ovoga puta autor nas vodi na Zemljin satelit, tačnije u prvu ljudsku naseobinu na ovom nebeskom telu, u kojoj se odvija uzbudljiva i krijumčarska borba za opstanak.

Glavna junakinja, Džasmin Bašara, poznatija kao Džez, živi u Artemidi, prvom i jedinom gradu na Mesecu. Život u tom gradu nije nimalo lak. Džasmin grca u dugovima i pored redovnog posla portera, pa je prinuđena da se povremeno bavi sitnim kriminalnim aktivnostima. Ali sve se u njenom životu menja kad dobije priliku da izvrši savršen zločin, za nadoknadu previše primamljivu da bi je mučile moralne nedoumice.

Kako se izvući – samo je prvo u nizu pitanja koja će morati sebi da postavi kad shvati da su je navukli na tanak led: ono što je u početku izgledalo kao „zgodan poslić“, zapravo je samo deo zavere za preuzimanje kontrole nad Artemidom, a Džasmin je od anonimnog operativca postala najtraženija osoba na Mesecu.

Kao i u slučaju prethodnog Virovog romana, i u slučaju Artemide filmski producenti nisu sedeli skrštenih ruku. 20th Century Fox i New Regency su već otkupili prava na ekranizaciju ovog dela. S obzirom da je film Marsovac inkasirao 630 miliona dolara, čini se da je adaptacija Artemide za veliko platno bila jednostavno neizbežna.