Tras! - Teri Pračet

”Tras!” – roman Terija Pračeta o rasnoj netrpeljivosti

Nedavno je u izdanju Lagune objavljen 34. roman iz serijala o Disksvetu – Tras! Terija Pračeta. Roman koji je prvi put publikovan u Sjedinjenim Državama 2005. godine, tri nedelje pre engleskog izdanja, donosi priču čija je tematika veoma ozbiljna i aktuelna – rasna netrpeljivost.

Zaplet prati konflikt koji preti da izbije između patuljaka i trolova uoči petstote godišnjice „Bitke za dolinu Kum “, kada su patuljci postavili zasedu trolovima, ili su trolovi napali patuljke (zavisi ko prepričava bitku). Godišnjica samo što nije, i opasnost da bitka izbije na ulicama Ank-Morporka raste sa svakim satom.

Ako Sem Vajms, komandant Gradske straže Ank-Morporka, ne reši ubistvo izvesnog patuljka, nova bitka za dolinu Kum zapodenuće se ispred same njegove kancelarije. Dok mu se voljena Straža raspada i gradom se ore ratni bubnjevi, na njemu je da raspetlja svaki trag, nadmudri svakog ubicu i hrabro se zaputi u tamu u potrazi za rešenjem.

Ipak, u sablasnoj pomrčini tajnog rudničkog lavirinta prokopanog ispod ulica Ank-Morporka, Vajmsa ne čeka samo jedan leš. Smrtonosna zagonetka odvlači ga duboko u bare i blatišta sujeverja, mržnje i straha – a možda čak i do same doline Kum. A tama ga prati.

Tras! je 2006. godine bio nominovan za Lokus nagradu u kategoriji najboljeg fentezi romana.