Čarobna knjiga pripremila trilogiju “Svet od mastila”

Podelite sadržaj:

Čarobna knjiga je za mlađu generaciju čitalaca pripremila trilogiju “Svet od mastila”, jedne od najpoznatijih nemačkih spisateljica književnosti za decu i mlade, Kornelije Funke.  Svet od mastila spada u red najlepših i najmaštovitijih dečijih priča napisanih poslednjih godina. Trilogiju čine romani: “Srce od mastila”, “Krv od mastila” i “Smrt mastila”, a osnovna ideja serijala je da dočara radost i strahove čitanja knjiga.

 

Kornelija Funke: Srce od mastilaSrce od mastila – Dvanaestogodišnja Megi ne zna ništa o neobičnom, moćnom talentu svoga oca – kada čita naglas, on oživljava likove iz knjiga. Jedne davne večeri, kada je Megi imala tri godine, on je toliko nadahnuto čitao iz knjige Srce od mastila da se nekoliko zlikovaca iz knjige našlo usred njihove kuće. A onda je Mo otkrio nešto još strašnije – u trenutku kada je iščitao Kaprikorna i njegovog pomoćnika iz Srca od mastila, u knjigu je učitao Meginu majku.

Zlikovac Kaprikorn traga za Meginim ocem godinama, želeći da iskoristi Moov moćni dar za ostvarenje svojih mračnih ciljeva. Megi i njen otac i ne slute da će uskoro uleteti u strašnu avanturu koja će sasvim promeniti njihove živote.

 

Kornelija Funke: Krv od mastilaKrv od mastila – Godinu dana nakon uzbudljive i opasne avanture u zabačenim predelima Italije, Megi sa svojom porodicom živi u kući tetke Elinor. Njen mir narušava Farid, učenik Prašnjavoprstog. On je preklinje da ga učita na stranice Srca od mastila kako bi pronašao Prašnjavoprstog, koji je uspeo da se vrati u svoj svet. I sama vođena čežnjom da vidi čarobnu zemlju vodenih vila, elfova i kobolda, staklenjaka i drveća koje kao da raste do neba, Megi pristaje da s Faridom otputuje u Svet od mastila. Ali da li je u tom svetu sve idilično ili i on ima svoju mračnu stranu? Kada se susretne sa starim znancima iz Kaprikornovog sela, ali i s ponekim novim zlikovcem, Megi shvata da je iza stranica Srca od mastila čeka nova avantura, ali i to da ona sama igra važnu ulogu u tome kakav će kraj te priče biti…

 

Kornelija Funke: Smrt mastilaSmrt mastila – Dani se nižu u Svetu od mastila, mirni dani – i krvave noći. Zmijoglavi je svojim ljudima naredio da pljačkaju sela. Jedinu zaštitu seljacima pruža grupa razbojnika na čelu s Krejom, Moovim izmišljenim dvojnikom, čiji je identitet Mo preko volje prihvatio. Knjiga u koju je Mo povezao besmrtnost Zmijoglavog počinje da trune, a knežev strah od Žena u belom ponovo je tu. Kako bi vratio izdajnika Kreju da mu izleči knjigu, Zmijoglavi kidnapuje svu decu u kraljevstvu, osuđujući ih na ropstvo u njegovim rudnicima srebra ukoliko se Kreja ne preda.

Mračni oblaci su se nadvili nad Svet od mastila i Meginu porodicu, a izlaz iz neprilika izgleda sve teži.

 

Kornelija Funke je počela da piše tek nakon završenih studija pedagogije i grafike. Napisala je, a najvećim delom i ilustrovala, brojne slikovnice, knjige namenjene čitanju naglas, kako za početnike, tako i za strastvene ljubitelje knjiga; neki od njenih romana prave su porodične knjige, u najboljem smislu te reči. Najveći internacionalni uspeh postigla je knjigama “Kralj lopova”, “Zmajev jahač”, kao i prvim dvema knjigama iz serijala “Svet od mastila” – “Srce od mastila” i “Krv od mastila”.

Za trilogiju “Svet od mastila”, Kornelija Funke je dobila najznačajnije nemačke i američke nagrade za dečiju književnost. Njena dela prevedena su na preko 30 jezika, a za neka od njih se rade, ili su već urađene, filmske adaptacije.