Čarobna knjiga otkupila “Sagu o vešcu”

Andžej Sapkovski - VEŠTACČarobna knjiga je otkupila prava za svih pet romana koji čine čuvenu “Sagu o vešcu” poljskog autora Andžeja Sapkovskog. Izdavanje prvog romana najavljuje se već za jesen ove godine, dok je izlazak iz štampe drugog dela serijala planiran za početak naredne godine. Saga predstavlja jedan od najuspešnijih serijala evropske epske fantastike u poslednjih nekoliko decenija, a po njoj je stvorena i planetarno popularna kompjuterska igrica poznata kao “The Witcher”.

Andžejeva prva kratka priča “Veštac” objavljena 1986. godine u vodećem poljskom žanrovskom časopisu “Fantastyka”, doživela je izvanredan prijem kako od strane čitalačke publike, tako i od strane kritike. Sapkovski je zatim napisao tri zbirke priča i pet romana smeštenih u istom univerzumu, a ovaj ciklus kao i mnogi drugi njegovi radovi, učinili su Sapkovskog jednim od najpoznatijih autora fantastike u Poljskoj 90-ih godina.

 Vešci su u knjigama Sapkovskog specijalno obučeni lovci na čudovišta, koji poseduju natprirodne sposobnosti neophodne za preživljavanje borbi sa opasnim čudovištima. Knjige “Sage o vešcu” su doživele filmske i TV adaptacije, po njima su pravljene igre, serijali grafičkih novela i sl.  Doživele su prevode na više stranih jezika.