Digitalni ugljenik - Ričard Morgan

Morganov roman ”Altered Carbon” kao Netfliksova TV serija

Popularna striming mreža Netfliks odlučila je da uđe u svet sajberpanka snimanjem TV serije prema kultnom romanu Altered Carbon (Digitalni ugljenik) Ričarda Morgana.

Serija će imati deset epizoda, a Netfliks je spreman da za svaku epizodu uloži između 6 i 7 miliona dolara. Time će Altered Carbon postati jedna od najskupljih serija koje je ova mreža uradila do sada.

Radnja Morganovog romana odvija se u budućnosti u kojoj cveta divlji kapitalizam, u kojoj zakon nije jednak za sve i gde je sve moguće kupiti. Smrt je pobeđena skladištenjem svesti u digitalnoj formi i mogućnošću njenog učitavanja u drugo telo. Čovečanstvo je kolonizovalo nekoliko planeta, a tehnološki napredak degradirao je društvo i otuđio pojedinca.

Glavni junak romana, plaćenik Takeši Kovač, oživljen je u tuđem telu kako bi  pronašao organizatore neuspelog atentata na jednog od besmrtnih bogataša. Takešijeva prošlost obiluje brutalnošću. Osuđivan je u više različitih svetova, proterivan, pa čak i ubijan. Iako je na početku priče izgubljen čovek u tuđem svetu, u tuđem telu, Takeši Kovač se brzo uklapa u spletke i zakulisane igre visokih krugova moći. Prljave igre i bezakonje su teren na kom se on najbolje snalazi.

Za roman Altered Carbon Ričard Morgan je dobio brojne nagrade, među kojima su „Artur Klark“, „Filip K. Dik“ i „Džon Kembel“.

Serija će se naći na Netfliksu tokom 2018. godine. Uloge tumače: Džoel Kinaman, Džejms Pjurfoj i drugi.