Aleksandar Gatalica

Aleksandru Gatalici nagrada “Kočićevo pero”

Podelite sadržaj:

Aleksandar GatalicaAleksandar Gatalica je dobitnik nagrade “Kočićevo pero” za zimu 2013 godine, za zbirku “Ogromni mikrokosmosi”, u izdanju “Čarobne knjige“, saopštio je žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Mladen Vesković i Miljenko Jergović.

Kako javlja Tanjug, odluka je doneta jednoglasno za “visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči”.

U obrazloženju odluke se navodi da “Gatalica ovom knjigom vraća poverenje u moć literature, umetnosti reči, koja je, čini se, u doba opšteg tehničko – tehnološkog napretka potisnuta s glavnog horizonta uskraćenih ljudi, svodivih na razlomke osiromašenih vrednosti”.

“Tri izabrana romana: ‘Linije života’, ‘Euripidova smrt’ i ‘Naličja’, svaki za sebe, predstavljaju celovita dela, ali su na svojevit način povezana, srodna u kvalitetu teme, opštoj duhovnoj auri i načinu literarne struktuacije materijala, naročito kad su u pitanju kompozicija i jezik”, ocenio je žiri.

Isti žiri je doneo odluku da godišnju nagradu za 2013. godinu “Kočićeva knjiga” dodeli za celokupno književno stvaralaštvo uglednom prevodiocu i književniku Kolji Mićeviću.

Nagrade koje dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Beograd-Banja Luka biće uručene u Biblioteci grada Beograda 24. decembra u 11 časova a u programu će učestviovati pored laureata i članova žirija Mileta Aćimović Ivkov i Mladen Vesković.