Alan Mur se oprostio od stripa na predstavljanju knjige „Jerusalem“

Jedan od najznačajnijih savremenih strip scenarista, Alan Mur, nedavno je obznanio da napušta svet devete umetnosti.

Na pres konferenciji u Londonu, koja je održana povodom predstavljanja njegovog najnovijeg dela – „Jerusalem“, Mur je saopštio da je „u njemu ostalo još oko 250 stranica stripa“ i dodao da je odluku doneo kada je shvatio da se oseća suviše opušteno u ovom mediju.

„Mislim da sam stvorio dovoljno stripova. Učinio sam sve što sam mogao. Mislim da će, ako budem nastavio da radim strip, moje ideje neminovno početi da trpe. Da će čitaoci početi da smatraju da ponavljam istu priču, a bolje od toga zaslužujemo i vi i ja“, rekao je.

Njegov rad na stripovima iz prve polovine 80-ih godina dvadesetog veka uneo je novinu u pogledu stvaranja priča o super-herojima. U remek delima „Watchmen“, „Batman: The Killing Joke“, i „Swamp Thing“, Mur je dekonstruisao žanr, prikazujući kako priče o maskiranim borcima protiv kriminala mogu da se izdignu iznad okvira jeftine zabave, i postanu moćno oruđe u definisanju novih kvalitativnih obrazaca savremene popularne kulture.

Mur je poznat i kao svestran umetnik. Pored bavljenja stripom, radio je na više filmskih scenarija, snimio je šest muzičkih albuma i napisao nekoliko knjiga. Poslednjih desetak godina radio je na pisanju „Jerusalema“, impozantnog književnog ostvarenja koje sadrži oko milion reči, što je duplo više nego kompletna trilogija „Gospodar prstenova“.

„Jerusalem“ krasi raznolikost stilova i kompleksnost radnje koja se dešava u više različitih vremenskih linija, stalno prelazeći iz stvarnosti u svet fantastike. Osnovnu nit knjige čine priče smeštene u Nortemptonu, gradiću u kome je Mur odrastao. U njima se prepliću porodična prošlost autora, istorijski događaji i razni izleti u nadrealno i fantaziju.

Sudeći prema utrošenom vremenu na stvaranju ove knjige, njenom obimu, zastupljenim temama i stilovima, reč je, svakako, o Murovom životnom delu.

Alan Mur - Jerusalem
Alan Mur – Jerusalem