Dejvid Mičel - Atlas oblaka

Razlike u britanskom i američkom izdanju romana “Atlas oblaka”

Britanski univerzitetski profesor književnosti Martin Pol Iv otkrio je kako se američko i britansko izdanje hvaljenog bestselera Dejvida Mičela „Atlas oblaka“ prilično razlikuju – piše Tportal.

Martin Pol Iv, predavač na londonskom univerzitetu Birkbek, nedavno je u svom stručnom radu odlučio da se pozabavi popularnim romanom „Atlas oblaka“ Dejvida Mičela. Za svoj rad koristio je dva izdanja ovog romana – britansko izdanje mekih korica koje je objavila izdavačka kuća “Spectre” i elektronsku verziju s “Kindle”-a – i primetio kako između ova dva izdanja „Atlasa oblaka“ postoje značajne razlike.

Profesor Iv kaže da se u jednom izdanju uopšte ne mogu naći neke konkretne rečenice koje postoje u drugom. U svom sveže objavljenom članku na portalu Open Library of Humanities, Iv je detaljno izdvojio sve primere razlika koje je pronašao a koje ispunjavaju čak 30 stranica, te napominje kako postoje i određene narativne razlike u britanskom i američkom izdanju.

U radu je citiran i Dejvid Mičel koji objašnjava kako su razlike nastale zbog toga što je njegov tadašnji američki urednik napustio izdavačku kuću, a pisac je sa svojim britanskim urednikom nastavio da polira tekst. Nastale promene nisu uključene u američko izdanje – javlja Tportal.

Dejvid Mičel je neobičnom strukturom svog romana „Atlas oblaka“, koja podseća na slagalice ili ruske lutke matrjoške, načinio značajan pomak u književnosti. Šest priča koje klize jedna u drugu vodeći nas iz dalekih Južnih mora devetnaestog veka kroz vreme sve do apokaliptične budućnosti; likovi koji poput atletičara u trci štafete predaju jedan drugom palicu. U romanu zapanjujuće maštovitosti i širine, pisac briše granice jezika, žanra i vremena, pružajući očaravajuću meditaciju o čovekovoj opasnoj volji za moć i onome do čega bi nas ona mogla dovesti. Ovo su snažna, potresna razmišljanja o ljudskoj prirodi, o moći i ugnjetavanju, kolonijalizmu i potrošačkom društvu.

Knjiga je dobila britansku nacionalnu nagradu za najbolju knjigu godine i bila je u konkurenciji za „Buker“, „Nebula“ i „Artur Č. Klark“ nagradu.

„Atlas oblaka“ možete naručiti
preko sajta Korisna knjiga
po ceni od 849 dinara.