Adnadin Jašarević - Tamoiza

Adnadin Jašarević dobitnik nagrade “Fra Grgo Martić”

Podelite sadržaj:

Adnadin Jašarević - TamoizaJedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca fantastike i prvi čovek zeničkog festivala fantastične književnosti “Zekon”, Adnadin Jašarević, nedavno je dobio nagradu “Fra Grgo Martić” za najbolju knjigu u kategoriji ostvarenja za decu.

Jašarevićev nagrađeni rukopis je zbirka priča pod nazivom “Tamoiza”, koja donosi niz kraćih proznih celina u kojima glavni junak, dečak po imenu Alija, nošen bujnom maštom, prolazi kroz brojne i raznovrsne avanture.

Laku noć, Punpune

U obrazloženju žirija, o ovom delu se kaže: “Na vešt način isprepletene su bajke koje dečak sluša, pa zatim te bajke i živi, npr. traga za skrivenim blagom, lovi zlatnu ribicu, traži zakopano blago gusara… Neke priče na uspešan način preseljene su u san, ima elemenata i legendi, priča iz davnina… Knjiga počinje pričom u kojoj dečak sa velikom pažnjom čita knjige, traga za novim naslovima, a završava na način da i sam ima literarni dar, te postaje pesnik. Knjiga je dobro zamišljena, donosi i drukčije čitanje bajki, koje se, na neki čudan način, prepliću sa životom dečaka (jer ih pokušava živeti) i njegove družine. Ove proze satkane su na bujnoj dečijoj mašti, čežnji za avanturama, pa i na izmišljanju nekih misterija, a realizovana je nadahnuto i spisateljski vrlo uspešno.”

Proglašenje dobitnika nagrade nedavno je upriličeno u sarajevskom Domu pisaca, a nagrada Fondacije “Fra Grgo Martić” dodeljena je za najbolje knjige poezije i proze, najuspešniji književni, prozni i poetski prvenac, radove inspirisane likom ili delom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom, te dečijom književnosti.