8. festival fantastične književnosti Art-Anima

VIII Festival fantastične književnosti ”Art-Anima” 4. i 5. jula

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održaće se u ponedeljak i utorak, 04. i 05. jula 2022, u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

Učešće na manifestaciji uzeće više od 20 govornika, među kojima će se naći i gošća iz Finske – autorka nagrađivanog distopijskog romana Nebesa, Pia Leino.

Festival će otvoriti proslavljeni srpski pisac, urednik, teoretičar i izdavač fantastike, Zoran Živković, a tokom dva dana trajanja manifestacije, o fantastici u književnosti govoriće: Goran Skrobonja, Vladislava Gordić Petković, Vladimir D. Janković, Predrag Ličina, Zoran Stefanović, Dejan Ognjanović, Adrijan Sarajlija, Marija Puslojić, Ana Marija Grbić, Igor Stanojević, Milena Dasukidis, Mihajlo Dasukidis, Marko Vasić, Miloš Petrik, Bojan Butković, Jelena Nidžović, Srđan Mitrović, Ranko Trifković i Dragoljub Igrošanac.

I dan – ponedeljak, 04. jul 2022.

Festival 04. jula u 18 časova otvara promocija časopisa Književna fantastika 2022 (8. broj), čiji je simbolični temat posvećen britanskom piscu Arturu Klarku. Uvodnu reč daće Zoran Živković a zatim će o svojim prilozima u časopisu govoriti: Adrijan Sarajlija, Predrag Ličina, Milena Dasukidis, Mihajlo Dasukidis i Marko Vasić.

Od 19.10h publika će imati priliku da isprati tribinu o novim izdanjima romana Hiperion i Pad Hiperiona Dena Simonsa o kojima će govoriti pisac i prevodilac Goran Skrobonja, pisac fantastike Miloš Petrik i voditelj tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, Bojan Butković.

Poslednja programska celina prvog festivalskog dana biće posvećena gošći iz Finske, Pii Leino i njenom romanu Nebesa, koji je krajem 2021. godine objavljen na srpskom jeziku u prevodu Jasmine Teofilović. Razgovor sa Piom Leino vodiće ugledna književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i urednica izdanja, Jelena Nidžović.

II dan – utorak, 05. jul 2022.

Drugog festivalskog dana, u utorak 05. jula od 18 časova, publici će se predstaviti mlada i inovativna kuća ŽIR izdavaštvo, u čijem izdanju će neposredno pred početak Festivala biti objavljen prvi deo iz popularnog serijala „Dosije Drezden“ Džima Bučera. O tom i drugim do sada objavljenim naslovima fantastike, kao i daljim planovima, govoriće vlasik ŽIR izdavaštva Srđan Mitrović i pisac i prevodilac Ranko Trifković.

Od 19.10 sledi tribina posvećena prevodu Tolkinove poeme „Beren i Lutijena“, za koji je prevodilac Vladimir D. Janković zavredio prestižnu nagradu „Miloš N. Đurić“ Udruženja književnih prevodilaca Srbije. O osobenosti i značaju slavnog Tolkinovog dela, kao i kompleksnosti njegovog prevođenja, pored Jankovića, govoriće tolkinolozi Marija Puslojić i Marko Vasić.

Ovogodišnje izdanje Festivala zatvoriće promocija zbirke priča Divlja kapela najpoznatijeg srpskog proučavaoca horora na filmu i u književnosti, Dejana Ognjanovića. Promocija je na programu od 20.20 časova, a razgovor sa autorom vodiće književnica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević.

Kroz sve programske celine publiku će provesti domaćin Festivala, Zoran Stefanović – pisac, urednik, dramaturg, kulturni aktivista i vrsni poznavalac domaće i svetske književne scene fantastike.

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan, a za udoban boravak i osveženje posetilaca pobrinuće se kompanija Frikom.

Detaljna satnica i dodatne informacije o manifestaciji nalaze se na adresi: art-anima.com/festival

8. Festival fantastične književnosti Art-Anima
8. Festival fantastične književnosti Art-Anima održava se 04. i 05. jula u Klubu galeriji Polet