ZLATNI ZMAJ Adnadinu Jašareviću i Frančesku Versu

Nagrada „Zlatni zmaj“ koju dodeljuje bjelopoljski festival Refesticon za doprinos razvoju i promociji fantastične književnosti, uručena je ove godine piscima Adnadinu Jašareviću i Frančesku Versu.

Adnadin Jašarević je osnivač i urednik prvog bosanskohercegovačkog SF&F magazina „Prometej“, osnivač i organizator Festivala „Tragovima bosanskog kraljevstva“, urednik istoimene edicije regionalnih zbirki kratke fantastične priče, autor prvog BH romana epske fantastike Nedovršeni svijet, prve zbirke fantastičnih priča o Kulinu banu, U dvorani ogledala. Redovno objavljivan, što se priča tiče, u regionalnim hrvatskim, srpskim, te crnogorskim zbirkama fantastične proze. Objavio je dve knjige u inostranstvu, Društvo tragača, ZORO, Zagreb, Družba stvarnih sjena, REFESTICON, Bijelo Polje. Dobitnik je deset književnih nagrada, regionalnih, državnih, federalnih, za knjige fantastične postmoderne proze.

Adnadin Jašarević
Adnadin Jašarević

Frančesko Verso, trenutno je jedan od najprevođenijih italijanskih SF pisaca, prevodilac, izdavač i predavač na Međunarodnom fakultetu stripa pri Akademiji vizuelnih umetnosti i novih medija u Rimu. Dobitnik je brojnih italijanskih i međunarodnih nagrada i priznanja. Njegov doprinos kao osnivača i predsednika Udruženja za kulturu Future Fiction (Associazione culturale Future Fiction) je posebno značajan na međunarodnom nivou i usmeren je na povezivanje organizacija i stvaralaca fantastike iz celog sveta. Do sada je preveo i objavio desetine romana i zbirki na italijanski jezik, sa posebnim akcentom na vanenglesko govorno područje, a u planu je i objavljivanje zbirki autora sa prostora jugoistočne Evrope. Među delima ovog autora izdvajaju se romani naučne fantastike objavljeni na engleskom jeziku pod nazivima: e-Doll, Bloodbusters i Livido.

Frančesko Verso
Frančesko Verso

Nagradu „Zlatni zmaj“ do sada su dobijali, između ostalih: prof. dr Zoran ŽivkovićFilip David Slobodan Vukanović.