Zelićeva zbirka predstavljena u Dnevniku RTS-a

Pavle ZelićMladi beogradski pisac fantastike, Pavle Zelić, juče je gostovao u prvom Dnevniku RTS-a, gde je govorio o svom proznom prvencu – zbirci priča “Poslednja velika avantura”. Na sajtu RTS-a objavljen je tekst o Zelićevom gostovanju i poluminutni isečak iz razgovora.  Deo teksta prenosimo ovde:

“Poslednja velika avantura” sadrži trinaest priča Pavla Zelića ranije objavljivanih u novinama, književnim i popularnim časopisima Politika, Politikin zabavnik, Gradina, Ulaznica kao i u domaćim i inostranim antologijama fantastike.

Po rečima autora, to su uzbudljive priče u kojima pokušava jakim zapletetima i upečatljivim likovima da zainteresuje, zabavi i ponekad uplaši čitaoce.

“Volim da se poigravam sa žanrovskim obrascima, sa elementima kao što su zombiji, roboti, duhovi, ali pokušavam da učinim nešto originalno sa svakim od tih elemenata, da ga učinim pre svega mojim a takođe da donesem nešto novo u našu književnost”, navodi Pavle Zelić.

Bilo da je reč o majmunu Samiju, poslednjoj pravoj životinji u Beogradskom zoološkom vrtu, dečaku koji se bori sa zlodusima na odeljenju intenzivne nege klinike u Tiršovoj ili o Zmajevima Santjaga, sve su to priče o prvim i možda poslednjim velikim avanturama njegovih junaka.