Vila šatorica

Objavljena zbirka ”Vila šatorica” Borisa Mišića

Presing nezavisno izdavaštvo je upravo objavilo zbirku priča „Vila šatorica“ Borisa Mišića. Zbirku čine 24 kratke, žanrovski raznovrsne priče pisane u miljeu naučne fantastike, folklorne fantastike, horora i popularne fantastike za mlade (YA).

Priče su stvarane u poslednjih pet godina, a prema rečima autora, većina priča nastala je na književnoj radionici foruma „Znak Sagite“ i objavljena u više zbornika, časopisa i fanzina.

„Razmišljao sam da je došlo vreme da se te priče objedine u jednu zbirku i da se prosto napravi neki presek mog petogodišnjeg bavljenja kratkom pričom“, kaže Mišić.

„Ipak, to nije bio glavni motiv za stvaranje ove zbirke. Prvenstveno, ova zbirka je priča o mom zavičaju – Bosanskom Grahovu i njegovoj okolini, jednom prelepom kutku naše planete, a najviše o njegovim ljudima koji su svašta preturili preko glave, teško stradali ratnih devedesetih, ali  koji opstaju, bore se i ne daju, i uprkos svim nedaćama – traju.“

Pojedine priče su posvećene autorovim dragim ljudima, nekolicina planinama iz njegovog zavičaja, a dve priče izlaze iz okvira fantastike i čine osvrt na preživljavanje ratnih devedesetih i prikazuje taj period, onako kako ga je autor doživeo.

Vila čarobnica Daca, junakinja više priča zastupljenih u zbirci, čini svojevrstan most povezujući Mišićev zavičaj, Bosansko Grahovo, sa Novim Sadom, gradom u kome sada živi.

Svoju potrebu da izrazi ljubav i privrženost ovim gradovima i to baš na ovakav način, Mišić objašnjava sledećim rečima:

„Poželeo sam  da ih nekako književno povežem, a ima li boljeg i lepšeg povezivanja od vilinskog?“

Boris Mišić rođen je 1974. godine u Rijeci. Odrastao je u Bosanskom Grahovu a od 1995. godine živi u Novom Sadu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Priče su mu objavljivane u zbornicima „V-fantastične priče iz ravnice“, „Nešto diše u mojoj torti“ , „Dvojnikov skok“, „Marsonic“, „Volim da letim“, u časopisima „Znak Sagite“, „Omaja“, „UBIQ“, fanzinima „Emitor“, „Erydan“ i „Raketla“, u elektronskim časopisima Afirmator, Libartes, Argus Books Online Magazin i portalu BlackSheep.rs.