Darko Macan - Koridor

Zbirka priča “Koridor” Darka Macana

Darko Macan - KoridorZagrebački “Algoritam” objavio je zbirku fantastičkih priča “Koridor” Darka Macana, jednog od najznačajnijih hrvatskih strip crtača i pisaca fantastike.

Knjiga donosi devet priča, a kako se navodi na sajtu izdavača, od prve, kafkijanske i navodno autobiografske priče “Koridor”, pa do fantazijske “Hurije” i zaključnog epitafa “Stećak na kraju svemira”, Macan pripoveda precizno, ekonomično, inteligentno i duhovito, s početkom i krajem koji otvara beskraj.

Iako su nekada konkretno locirane, recimo u Zagreb 1990-ih, sve Macanove priče govore o teskobama sa druge strane vremena i prostora: o zaslužnim vojnicima na večnim podzemnim stražama; piratima koji se mačuju na svemirskom brodu; inicijantima u lovu na hurije; dvorištu u kome sunce stalno sija; leku protiv AIDS-a; jezi koja izvire iz situacija kao hladnoća iz zidova zemunica… 

Darko Macan je diplomirao istoriju i arheologiju 1994. godine na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pisanjem se profesionalno bavi od 1986. godine a strip crtanjem od 1988. Višestruki je dobitnik “SFera” i “Grigor Vitez” nagrada za književnost, a dva puta je bio nominovan za najznačajniju svetsku strip nagradu “Ajzner”.

Za priču “Koridor” Macan je 2011. godine dobio nagradu Međunarodnog književnog konkursa “Lapis Histriae”, a upravo ovo delo, kao reprezentativni uvid u zbirku, možete besplatno preuzeti u PDF formatu sa sajta izdavačke kuće Algoritam.