Tragom 41

Zajednički roman šestoro članova Mense

Šestoro pisaca sa koeficijentom inteligencije (IQ) višim od 148, zajednički je napisalo eksperimentalni roman “Tragom 41” u kojem je svaki vodio svoj lik, saopštila je u subotu Mensa, udruženje natprosečno inteligentnih – javlja Beta.

Jedna od autorki Tatjana Erić-Obrenović rekla je da je “Tragom 41” “multiroman” jer je nastao saradnjom više pisaca.

“Zanimalo nas je da li više pisaca može da napiše knjigu i da li ti likovi, kojim je upravljao samo jedan autor, mogu da se prepliću kroz više stilova i žanrova”, kazala je ona i dodala da je naslov odabran pod uticajem pisca poznatog po tome što se nije plašio da se poigrava žanrovima i pravilima Daglasa Adamsa.

“Adamsov ‘Autostoperski vodič kroz galaksiju’ govori nam da je ‘odgovor’ na ‘pitanje života, univerzuma i svega ostalog’ – broj 42. Budući da naš roman ne daje toliko sveobuhvatan odgovor i da linija trolejbusa broj 41 povezuje nekolicinu mesta na kojima se radnja odvija, nazvan je Tragom 41”, kazala je ona.

Po rečima Tatjane Erić-Obrenović, taj pionirski izazov u domaćoj književnosti počelo je desetoro članova Mense, pre šest godina, ali ih je vremenom ostalo šestoro – ona i Maša Valkanu, Oliver Hodak, Ivan Drajzl, Li Novak i Nataša Aćimović Knežević.

Po njenim rečima, narativni delovi romana pisani su odvojeno, a dijalozi su nastajali komunikacijom u virtuelnom prostoru.

Na čitaocima ostaje da vide da li je ova knjiga po karakteru pretežno triler, ili naučna fantastika, drama ili hronika jednog pretoplog proleća u Beogradu, dodala je ona.

“Tragom 41” je roman čija se radnja dešava u Beogradu na stvarnim i imaginarnim lokacijama. U šumi u koju se skreće levo kod kafane “Kad jaganjci utihnu”, počinje potraga koja kulminira u “Noći muzeja” u Botaničkoj bašti.