VIRUS 21 – konkurs za priče inspirisane Pekićevim delom

Tradicionalno i ove godine Regionalni festival fantastične književnosti Refesticon, organizuje konkurs za kratke priče iz domena naučne fantastike, epske fantatike i horora. Tema konkursa je Virus 21, kao omaž delima istaknutog književnika Borislava Pekića.

Korona virus koji već godinu dana vlada svetom, ponovo je aktuelizovao Pekićev roman Besnilo, ali i druga dela fantastike ovog akademika, prozaiste, scenariste i dramskog pisca.

„Ovo je prilika da realizujemo aktivnosti koje su ranije planirane za obilježavanje 90 godina od Pekićevog rođenja (1930-2020) i istovremeno pružimo autorima iz cijelog regiona dodatnu motivaciju i inspiraciju za povezivanje sa aktuelnom situacijom“, navodi Dragić Rabrenović, direktor Radio Bijelog Polja, medijske kuće koja stoji iza organizacije Refesticon-a.

„Smatramo da je Pekićevo djelo još jedna od kulturnih odlika koje ujedinjuju države i stvaraoce regiona, te da će upotpuniti cilj zbog koga je pokrenut projekat, a to je očuvanje i valorizacija kulturne baštine i zajednički angažman pojedinaca i institucija država Zapadnog Balkana“, ističe Rabrenović.

Refesticonje jedini festivala ove vrste u Crnoj Gori a njihovi partneri su srodna udruženja i festivali iz svih država bivše Jugoslavije.

Konkurs za kratke priče organizuje se u dve kategorije:

 1. za autore iz regiona i
 2. za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.

Propozicije konkursa za autore iz regiona:

 1. Tema zbirke je Virus 21;
 2. Na konkurs se mogu slati neobjavljene priče iz žanra fantastike;
 3. Potrebno je da se kao motiv obradi virus, a radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
 4. Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, (priče na slovenačkom i makedonskom ćemo prevesti u saradnji sa autorima);
 5. Preporučena dužina priče od 3 do 8 stranica,u Word-u (font Arial, veličina 12);
 6. Priču treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.comi to sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 riječi) i kontakt podacima;
 7. Jedan autor/autorka može poslati jednu priču za čije autorstvo i odgovara;
 8. Autor/autorka dostavljanjem priče prihvata uslove konkursa i pravila festivala o objavljivanju priče;
 9. Rok za dostavljanje priča je 20.5.2021. godine;
 10. Odabrane priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;
 11. Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni prije održavanja festivala;
 12. Autori/autorke čije priče budu objavljene biće pozvani da predstave priču u skladu sa programom festivala i aktuelnom zdravstvenom situacijom;
 13. Odabrane priče će biti objavljene u zbirci Virus 21 koja će premijerno biti predstavljena na 9. Regionalnom festivalu fantastične književnosti Refesticon 21, koji će se održati u Bijelom Polju.

Propozicije konkursa za učenike:

 1. Pravo učešća imaju učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore;
 2. Tema zbirke je Virus 21;
 3. Na konkurs se mogu slati priče iz žanra fantastike;
 4. Radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
 5. Preporučena dužina priče od 2 do 8 stranica;
 6. Rok za dostavljanje priča je 20.5.2021. godine:
 7. Priču poslati elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.comsa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, nazivom škole, navedenim razredom, adresom i kontakt podacima učenika i mentora;
 8. Jedan učenik/učenica može poslati jednu do sada neobjavljenu autorsku priču;
 9. Izbor pristiglih priča će obaviti stručni žiri, a rezultati će biti objavljeni prije održavanja festivala;
 10. Za autore najbolje rangiranih priča biće obezbjeđeni plaketa, knjiga i Zmajevo jaje;
 11. Učenici čije priče budu objavljene biće pozvani da predstave priču u skladu sa programom festivala i aktuelnom zdravstvenom situacijom:
 12. Odabrane priče će biti objavljene u zbirci koju ćemo premijerno predstaviti na 9. Regionalnom festivalu fantastične književnosti Refesticon 21 u Bijelom Polju.

Realizator projekta Refesticon 21 je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su NVO Akademija društvenih nauka i JU Ratkovićeve večeri poezije. Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje.