Veštac – Enciklopedija

VEŠTAC – ENCIKLOPEDIJA – vodič kroz univerzum Andžeja Sapkovskog

Čarobna knjiga je nedavno objavila prevod bogato ilustrovanog izdanja Veštac – Enciklopedija: Ilustrovan i dešifrovan univerzum Andžeja Sapkovskog. Knjigu je priredio francuski tvorac stonih i video-igara Alen T. Pisegir, u želji da njome opiše i poveže ličnosti, stvorenja i univerzum koji je stvorio Andžej Sapkovski.

Knjiga je namenjena čitaocima romana, gejmerima i gledaocima Netfliksove serije, kako bi se bliže upoznali sa originalnim Veščevim univerzumom i može se smatrati svojevrsnim vodičem kroz bogatu i složenu kosmogoniju, prožetu magijom, mitologijom, verovanjima i diplomatijom.

Kroz romane i zbirke priča, Geralt iz Rivije je prokrstario severnim kraljevstvima, od ravnice Sodena do delte Pontara, prolazeći kroz tvrđavu Kaer Morhen i idući obalom Jaruge, susrećući se sa mnoštvom živopisnih likova i stvorenja (među kojima su i upečatljivi bazilisk, kikimora, koščej, striga, viverna ili zojgl), oko kojih se zapliću priče nastale u mašti Andžeja Sapkovskog. Od A do Z, od Anguleme do Zoltana Čivaja, preko Ciri, Geralta, Jenefer i Nevena, predstavljen je put svake od ovih snažnih ličnosti, uz ilustracije inspirisane opisima iz romana.

Na početku svakog zapisa u enciklopediji, nalazi se citat izvučen iz romana i novela o Vešcu. Autor se potrudio da precizno opiše Veščev svet, a da pritom ne otkrije elemente ključne za razotkrivanje glavnih intriga u romanima. Neki zapleti iz Lastavičje kule i Gospe od jezera namerno su izostavljeni.

Knjigu Veštac – Enciklopedija: Ilustrovan i dešifrovan univerzum Andžeja Sapkovskog s francuskog jezika prevela je Bojana Janjušević.

Alen T. Pisegir rođen je 1991. godine u Francuskoj. Kao vrlo mlad, otkrio je svetove epske fantastike iz pera Tolkina, Hobove, Roulingove i mnogih drugih autora. Njegov umetnički univerzum izgrađen je kroz knjige koje je čitao, ali i kroz video-igre koje njegov svakodnevni život ispunjavaju magijom. Sada je već ostvareni autor i tvorac igara, poznat po svom Vodiču za jutjubere, kao i enciklopediji koja čitaoce vodi kroz čuveni epski svet Vešca Andžeja Sapkovskog.

Veštac – Enciklopedija
VEŠTAC – ENCIKLOPEDIJA – vodič kroz bogati univerzum popularnog serijala Andžeja Sapkovskog