Pred buđenje - Milisav Popović

Veliko međunarodno priznanje za književnost Milisavu Popoviću

Pred buđenje - Milisav PopovićZbirka priča “Pred buđenje” crnogorskog pisca Milisava Popovića okitila se velikim svetskim  priznanjem. Na svečanosti povodom proglašenja Jerevana Svetskom prestonicom knjiga od strane UNESCO, delegacije trideset država su tim povodom pripremile najbogatiji književni repertoar ikad viđen na jednom mestu.

Crnu Goru i Balkan je predstavljao Popović čije su priče iz najnovije knjige “Pred buđenje” prevedene na jermenski, engleski i ruski i pročitane publici u večernjem terminu 12. oktobra pred gala koncert koji su organizovale gradske vlasti distrikta Erebun.

Oduševljenje pričama i blizak kontakt sa Popovićem rezultirali su odabirom njegove knjige kao  najinteresantnijeg štiva koje je publika doživela u vreme Svečanosti UNESCO i slavlja 2794. rođendana Jerevana. Odluka je doneta, i 14. oktobra uručeno mu je zvanično priznanje “Armenian  Alphabet” za “knjigu koja je donela istok Istoku”. Pozdravne reči je uputila Esai Sorokin,  prevodilac i književni kritičar, a u ime grada Jerevana lentu i minijaturu gradskog grba u ruke Popoviću predao je visoki predstavnik Erebuni protokola.

Nakon tri već osvojena internacionalna priznanja, poput evropske “Orfejeve Lire”, priznanja “National Geographic” iz Vašingtona, i odluke Američkog instituta za komparativnu književnost da Popovića uvrsti u red najboljih novelista iz Crne Gore, nagrada “Armenian Alphabet” je četvrto međunarodno priznanje za književnost koje Popović po prvi put u istoriji donosi svojoj domovini.

U knjizi “Pred buđenje” nalazi se 40 tekstova za koje je autor kao polaznu osnovu imao svoje  kolumne, koje godinama unazad važe za najčitanije u podgoričkom dnevnom listu “Dan”. Dva teksta, u kojima se autor dotiče fantastičkog, “Zmajev pršljen” i “Teodorino pismo“, objavljeni su i na sajtu Art-Anima.