Vampirska pošast sutrašnjice

Džastin Kronin - PROLAZLaguna je u dva toma objavila roman “Prolaz” Džastina Kronina, koji predstavlja prvi deo buduće distopijske trilogije o vampirima.

Roman opisuje apokaliptični svet bliske budućnosti, preplavljen vampirolikim stvorenjima koja nose visokozarazni virus. Ono što počinje kao projekat razvoja leka za jačanje imuniteta baziranog na virusu koji prenosi jedna vrsta slepih miševa u Južnoj Americi, na kraju postaje virus koji menja svet – gotovo sasvim uništivši čovečanstvo. Priča počinje 2018. godine i proteže se kroz narednih stotinu godina, prateći pokušaje ljudskih kolonija da opstanu u svetu prepunom nadljudskih stvorenja žednih krvi.

Proizvod zastrašujućeg vojnog eksperimenta greškom dospeva van zidina strogo nadzirane ustanove vlade SAD.

Nakon noći u kojoj vladaju haos i krvoproliće osvanuće dan koji će zauvek izmeniti lice planete. Malobrojni preživeli osuđeni su na dugu borbu i budućnost u kojoj vlada strah – od mraka, od smrti, od još gore sudbine.

Nakon što se civilizacija u trenu sunovrati i ponovo nastupi doba predatora i plena, dvoje ljudi otpočinje potragu za utočištem – Bred Volgast, agent FBI-ja koji je progonjen onim što je činio na dužnosti, i šestogodišnje siroče Ejmi Harper Belafonte, odbegla iz naučne ustanove iz koje je poteklo apokaliptično zlo. Odlučan da je zaštiti od užasa koje su u svet pustili njeni tamničari, pomoći će joj da otpočne odiseju u kojoj će Ejmi morati da okonča ono što nikada nije smelo da se desi.

 “Prolaz” je debitovao na trećem mestu bestseler liste Njujork tajmsa za tvrdokoričena izdanja. Autor je zaradio preko 5 miliona dolara od prava za izdavanje i ekranizaciju romana (za koju će najverovatnije biti zadužen Ridli Skot).

Džastin Kronin (1962) rođen je u Novoj Engleskoj.  Pored najnovijeg romana “Prolaz”, napisao je još dva “Letnji gost” i “Meri O’Nil”, za koje je dobio nekoliko nagrada. Magistrirao je u Spisateljskoj radionici Ajove i radi kao profesor engleskog na univerzitetu Rajs. Živi sa porodicom u Hjustonu, u državi Teksas.