Andžej Sapkovski - Sezona oluja

Uskoro stiže osma knjiga slavnog serijala ”Veštac”

Andžej Sapkovski - Sezona olujaZa ljubitelje serijala epske fantastike “Veštac” poljskog pisca Andžeja Sapkovskog, iz “Čarobne knjige” stižu dobre vesti. “Sezona oluja” – osma knjiga ove popularne sage utemeljene na slovenskoj mitologiji, nalazi se u pripremi za štampu. Očekuje se da će srpski prevod ovog dela biti objavljen za petnaestak dana, uoči Beogradskog sajma knjiga.

Iako su postojale indicije da će serijal “Veštac” ostati na sedam napisanih knjiga (dve zbirke priča i pet romana), Sapkovski je doneo odluku da napiše još jednu, kojom bi bio upotpunjen ovaj prozni mozaik započet pre gotovo četvrt veka.

Roman “Sezona oluja” prati dešavanja koja su prethodila onima iz novele “Veštac” i prikazuje Geralta kao hladnokrvnog i ciničnog profesionalca, koji upada u niz nevolja. Već na samom početku biva zatvoren, ostaje bez svoja dva veoma posebna mača, doživljava ljubavnu aferu sa crvenokosom lepoticom, suočava se sa dvorskim i čarobnjačkim spletkama…

Knjiga je u Poljskoj objavljena 2013. godine i, prema očekivanju, doživela veliki uspeh na domaćem terenu. Ipak, uprkos tome, “Sezona oluja” još uvek nije objavljena na engleskom jeziku, pa odluka “Čarobne knjige” da čitaocima u Srbiji i regionu ponudi prevod ovog naslova, daje posebnu težinu i draž.

Serijal “Veštac” je postao bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj već i širom sveta. Za njega je Sapkovski dobio brojne nagrade poljskog i ruskog fandoma, ali i nagrade “Evropskog društva za naučnu fantastiku” (2006, 2010) i nagradu “Dejvid Gemel” (2009) u kategoriji epske fantastike.

Serijal je preveden na brojne svetske jezike, a na osnovu njega nastale su TV serija i čuvena kompjuterska igra “The Witcher”.