Uskoro snimanje filma “Konstantinovo raskršće”

Nakon dve godine od objavljivanja romana “Konstantinovo raskršće” Dejana Stojiljkovića, uskoro bi trebalo da počne snimanje filmske adaptacije – javljaju Južne vesti.

Kako je sam autor knjige Dejan Stoiljković rekao, dogovori su u toku i trebalo bi krajem jula da predstavnici Grada Niša potpišu sporazum sa producentskim kućama, pa tada i da budu poznati svi detalji snimanja.

– Kako je ranije bilo reči, Đorđe Milosavljević bi trebalo da adaptira delo za scenario filma, a reditelj bi trebalo da bude Miroslav Lekić, koji je režirao filmove “Nož”, “Lavirint” i “Bolje od bekstva”. Dobili smo pozitivan odgovor od predstavnika Grada Niša da će podržati projekat – rekao je Stoiljković.

Miroslav Lekić je pored pomenutih filmova režirao i popularne serije “Otvorena vrata”, “Ulica lipa”, “Gore dole” i “Sva ta ravnica”. Produkciju za ovu poslednju u nizu je radila kuća Dejana Lutkića “NS prodakšn”, koja bi trebalo da uradi produkciju i za film “Konstantino raskršće”.

Pored ove kuće, najavljeno je da će produkciju raditi i “Drina film” i niška “Master sekjuriti”, a možda se u koprodukciju uključi i jedna kuća iz inostranstva.

– Predsednik Odbora za organizovanje proslave godišnjice potpisivanja “Milanskog edikta” Dragan Milošević je uspostavio kontakte sa predstavnicima producentskih kuća i on je idejni tvorac svega ovoga. Film bi trebalo da bude prikazan u okvru proslave 1.700 godina od Milanskog edikta – rekao je Dejan Stoijlković.

Želja pisca je da film bude sniman u rodnom gradu cara Konstantina Nišu i da učestvuju i niški glumci.

– Više i nema autentičnih lokacija u Nišu jer je socijalistička vlast izgrađivala “Kalču” i druge objekte. Želeo bih da bude snimano u Nišu i da se naprave kulise, kao što je bilo u slučaju snimanja filma “Zona Zamfirova”. Takođe, voleo bih da deo glumačke ekipe bude iz Niša – dodao je Stoiljković.

“Duge noći i crne zastave”, a odlomak možete da pročitate u kolumni ovog pisca.