Upozorenje o sadržaju - Nil Gejmen

”Upozorenje o sadržaju” Nila Gejmena uskoro u knjižarama

U izdanju Lagune, od 29. marta u prodaji će se naći zbirka priča Nila Gejmena „Upozorenje o sadržaju“. Ova knjiga sadrži horor priče, priče o duhovima, naučnu fantastiku, bajke, basne, poeziju, ali i priču „Crni pas“ u kojoj ponovo srećemo Senku iz romana „Američki bogovi“.

Sa stranica nove knjige Nila Gejmena vrebaju čudovišta, ali gde ima čudovišta, tu ima i čuda. „I baš kao i u životu i u ovoj knjizi postoje stvari koje mogu da vas uznemire. Ima tu smrti i bola, suza i nelagode, kao i svih vrsta nasilja, okrutnosti, pa čak i zlostavljanja. Ali ima i dobrote, ili se bar tome ponekad nadam. Pa čak i pregršt srećnih završetaka“, poručuje svom čitaocu Gejmen i dodaje: „Mnoge od ovih priča se loše završavaju bar po jednu od osoba koje su u njima prikazane. Ovde ima dužih i kraćih priča. Tu je i pregršt pesama, kojima je možda neophodno zasebno upozorenje za one ljude koje plaši, potresa ili neizlečivo zbunjuje svaki susret s poezijom. Eto. Upozoreni ste.“

Nil Gejmen, pisac stripova, priča i romana, radio-drama i filmskih scenarija, dobitnik je brojnih nagrada. Sarađivao je sa Terijem Pračetom, zapažen je kao autor dečje fantastike. Godine 2001. objavljeni su „Američki bogovi“, roman za koji je Gejmen dobio jednu od najprestižnijih nagrada u žanru, nagradu Brem Stoker udruženja horor pisaca. Univerzitet Kalifornija uveo je „Sendmena“ kao obaveznu lektiru na predavanjima o mitovima, Tori Ejmos je na čak tri svoja albuma izvodila pesme o Nilu Gejmenu, a pisac Norman Majler jednom prilikom je povodom fame oko „Sendmena“ izjavio da je konačno dočekao jedan strip za intelektualce.