Istrakon 2014

U petak počinje 13. “Istrakon”

Trinaesto izdanje konvencije ljubitelja fantastike “Istrakon”, održaće se od 23. do 25. marta 2012. godine u prostorijama pazinskog Spomen doma.

Konvenciju organizuje udruženje građana za promociju naučne fantastike i fantastike “SF&F Albus” u saradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Pazin, a tema ovogodišnje konvencije biće apokalipsa.

Počasni gosti su američka spisateljica Keri Von i bosanski istraživač Semir Sam Osmanagić.

Program konvencije čini gotovo sedamdeset tačaka, među kojima su brojna naučna predavanja, književne promocije, tribine i okrugli stolovi, a nisu zaboravljeni ni ljubitelji filmske umetnosti i popularnih društvenih igara, za koje su organizovane filmske projekcije i turniri.

Promocije i predavanja u vezi žanrovske književnosti na programu su tokom prva dva dana konencije. U petak u 19.30 časova u Holu Spomen doma biće predstavljena zbirka priča Danijela Bogdanovića “Najveća igra u svemiru i šire”.

Iste večeri, ali u Maloj koncertnoj dvorani, s početkom u 21.30, počasna gošća Keri Von će se predstaviti publici u okviru programa pod nazivom “Kerin kutak”.

U subotu će u Holu, s početkom u 14.30, biti predstavljen zagrebački SF časopis “Sirius B”, čiji treći broj bi trebalo da se pojavi neposredno pred početak “Istrakona”, pa će ovo, ujedno, biti prilika da se poseban akcenat stavi upravo na najnovije izdanje.

Prostor živopisnog naziva “Dungeon” biće od 16.00 časova mesto održavanja panela “Urban fantasy”, na kome će učešće uzeti Keri Von i hrvatski autori Ivana Delač, Igor Rendić i Mihaela Marija Perković.

Zatim u 17.30 u Holu Spomen doma sledi razgovor sa beogradskom autorkom kratkih priča i aforizama Tamarom Lujak, a u 18.00 časova Ivana Delač u “Dungeonu” govori o fanovskoj prozi.

Književni program se završava u 20.00 časova svečanom promocijom jedanaeste po redu Istrakonske zbirke “Astrolab gladi”.

Više o programu, kao i kompletnu satnicu možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji konvencije “Istrakon”.