Družina Dardaneli

Izložba stripova na Adi Ciganliji

Od 24. marta do 08. aprila 2012. godine, u Galeriji na Adi Ciganliji biće održana izložba stripova “Družina Dardaneli” (scenarista Pavle Zelić, crtač Dragan Paunović) i “Konstantinovo raskršće” (scenarista Dejan Stojiljković, crtač Dragan Paunović).

Otvaranje izložbe zakazano je za subotu 24. marta u 13 časova, a svoje prisustvo su najavili crtač, scenaristi, kao i predstavnici izdavačke kuće koja stoji iza ovih strip projekata – “System Comics”.

Pored toga što su objavljeni pod etiketom istog izdavača, i što je za likovni segment bio angažovan isti crtač, oba stripa su u uskoj vezi sa književnošću – i to onom iz domena fantastike.

Dok je “Konstantinovo raskršće” direktna stripska adaptacija popularnog romana Dejana Stojiljkovića o nacističkoj potrazi za mačem Konstantina Velikog pred kraj II svetskog rata, radnja stripa “Družina Dardaneli” – smeštena u Beograd s početka drugačijeg 20. veka – prikazuje sukob dve tajne grupe koje čine poznati junaci iz literarnih dela srpske i svetske književnosti.

Strip “Družina Dardaneli” je nedavno od strane najpoznatijeg svetskog strip kritičara Pola Graveta uvršten na listu najboljih svetskih ostvarenja devete umetnosti, objavljenih tokom 2011. godine. A pored tabli iz ovog stripa, posetioci izložbe u Galeriji na Adi Ciganliji, moći će da ekskluzivno vide table “Konstantinovog raskršća”, stripa koji bi trebalo uskoro da se pojavi u prodaji.

Poseban segment izložbe biće posvećen najmlađim posetiocima, koji će imati priliku da nauče kako da sami naprave svoj strip. Za njih će poznati likovni umetnik Vladimir Vesović, osnivač škole ilustracije i stripa “Đorđe Lobačev”, tokom otvaranja izložbe održati čas na otvorenom na platou ispred Galerije.