Dejan Jovanović - Namćor

U Nišu predstavljanje SF romana na južnjačkom dijalektu

Podelite sadržaj:

Dejan Jovanović - NamćorNaučno-fantastični roman “Namćor” Dejana Jovanovića biće predstavljen u sredu, 30. jula, od 20 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra. Roman poznatog novinara napisan je na dijalektu jugoistočne Srbije, odnosno belopalanačkog kraja.

“Namćor” ima formu biografskog romana u kome glavni junak Žare Avijatičar, kraljev pilot, priča svoj život. On živi van rodnog sela Mokre, u Pejčovskim livadama na Suvoj planini i čuva ovce, radi ono o čemu je celog života sanjao. Ali, Žare Avijatičar stupa u vezu sa vanzemaljcima sa Sirijusa. Njega počinje redovno da obilazi vanzemaljac Sirma koji ga i vodi na Sirijus kao što su nekad anđeli odneli Enoha na nebo da stoji licem u lice sa Gospodom. Gore, na Sirijusu, naš junak zatiče i Teslu, Njegoša, ali i Leonarda da Vinčija, sve same rasne Srbe.

Tako “Namćor” iznova pokreće priču o Nebeskoj Srbiji i Srbima kao najstarijem narodu. Žare Avijatičar počinje da širi ovu priču, a u selu počinju da mu se smeju tako da se on okreće od ljudi i postaje – namćor. Ali, Žaretu Namćoru neće se više smejati kada se na belopalanačkom vašaru, za Preobraženje, desi čudo neviđeno…

Dragan Jovanović pisac, novinar, ekolog, nekadašnji je urednik nedeljnika NIN. “Namćor” je njegov trinaesti roman.