Tuđemilski svici - Slobodan Vukanović

”Tuđemilski svici” – EF roman inspirisan Bitkom kod Bara

Podelite sadržaj:

U izdanju Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja objavljena je knjiga Tuđemilski svici podgoričkog književnika Slobodana Vukanovića.

Ovo delo epske fantastike, vremenski je smešteno u doba stvaranja Duklje i njene borbe za nezavisnost od Vizantije. Kroz hronike izmišljenog sela Velji Do i uz reference na istorijski događaj kakav je Bitka kod Bara kojom je Duklja odbranila samostalnost, roman Tuđemilski svici donosi priču o prijateljstvu, ljubavi, izdaji i smrti.

Recenzent, profesorka Marijana Terić, pišući o motivima tradicionalne i folklorne fantastike, kao i stilu Vukanovićevog romana, kaže: „Strukturirajući roman Tuđemilski svici kao Letopis Veljeg Dola, Vukanović ispisuje istoriju jednoga perioda koja ne sme nestati iz narodnog sećanja, a koju posmatra u svetlu ideje o božanskom proviđenju. Budući da se radnja dela odvija, najpre za vreme kneza Dobroslava i bitke za oslobođenje Duklje, a potom kralja Mihajla i konstituisanja njenog kraljevstva, ovaj sled realnih događaja, autor prekida intervencijama fantastičkog diskursa, tako što unosi elemente tradicionalne i folklorne fantastike, koje su karakteristične za period srednjovekovne književnosti“.

Dr Aleksandar Radoman u svojoj recenziji ukazuje na visoku humanističku komponentu romana Tuđemilski svici: „Iako se fabula romana gradi oko poznatog istorijskog događaja, nisu njegovi protagonisti samo slavni vladari i njihove velmože, već u prvom redu mali ljudi koje veliki mehanizam istorije često zaobilazi. Njihovi snovi, životi, strepnje, nade, ljubavi, hrabrost i odanost domovini u središtu su pažnje pripovedača, pa ova priča prevazilazi sagu o jednoj bici i jednoj epohi, upisujući se u onaj probrani krug dela snažne humanističke orijentacije i univerzalnih Valera“.

Slobodan Vukanović (1944) je objavio više od 20 knjiga poezije i proze, koje su prevedene na dvadesetak jezika. Drame su mu izvođene u pozorištu, televiziji i na radiju. Zastupljen  je u preko 30 antologija, panorama i izbora.