Fermijev paradoks - Gde su svi

Tribina u SKC-u o potrazi za životom izvan Zemlje

Nakon izuzetno uspešne tribine „Ko su gospodari vremena“, održane u SKC-u sredinom oktobra, Institut za fiziku u Beogradu u okviru inicijative Nauka kroz priče organizuje još jedan događaj te vrste. Ovoga puta tema će biti naučna potraga za životom izvan Zemlje.

Tribina pod nazivom „Gde su svi?“ održaće se u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra Beograda, u četvrtak, 15. novembra 2018, s početkom u 19 časova.

Učesnici su: dr Milan Ćirković, astrofizičar i astrobiolog (Astronomska opservatorija u Beogradu), dr Branislav Cvetković, fizičar (Institut za fiziku u Beogradu), Marija Gajić, ekološka aktivistkinja (Botanička bašta „Jevremovac) i Goran Skrobonja, pisac i izdavač naučne fantastike. Moderator je Slobodan Bubnjević, urednik projekta Nauka kroz priče.

Pitanje o tome da li smo zaista sami u svemiru, poznato kao Fermijev paradoks, predstavlja centralni izazov moderne potrage za životom izvan Zemlje.

Ona uključuje istraživanje Marsa, drugih svetova u Sunčevom sistemu, ali i potragu za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) u dubokom svemiru. Obnovljeno kroz inicijativu Breakthrough koju je svojevremeno podržao Stiven Hoking, pitanje je i medijski aktuelno, a nedavno je izazvalo buru sa tumačenjima kretanja vansolarnog objekta ‘Oumuamua.

Sve je počelo na jednom ručku u laboratoriji Los Alamos 1950. godine, u doba kad je NLO euforija bila zahvatila svetske medije. I dok su fizičari razgledali karikaturu letećih tanjira, slavni američki fizičar Enriko Fermi iznenada je svojim kolegama postavio sasvim ozbiljno pitanje „Gde su svi?“

Fermi je mislio na to kako je broj zvezda u našoj galaksiji toliko veliki da, kada bi i sasvim neznatan deo imao planete pogodne za život, a na izuzetno malom broju od njih se razvila inteligencija, i dalje bi postojao ogroman broj civilizacija izvan Zemlje. Zašto nijednu nismo videli do sada?

Ispostaviće se da će to pitanje podstaći lavinu istraživanja, analiza i zatim, novih pitanja o prirodi svemira, civilizacija i ljudskog postojanja. Fermijevo pitanje je postalo deo opšte kulture, prelomno mesto SF žanra i povod za čitav niz raznovrsnih studija u astronomiji, fizici i biologiji. Jednu od njih, u izdanju Oxford University Press poptisuje i učesnik tribine, dr Milan Ćirković.

Ulaz na tribinu je slobodan.

Fermijev paradoks - Gde su svi