Pad Gondolina - Dž.R.R. Tolkin

Tolkinov ”Pad Gondolina” biće objavljen u avgustu

Knjiga Pad Gondolina (The Fall of Gondolin) Dž. R. R. Tolkina, priča o prelepom, tajanstvenom gradu koji uništavaju mračne sile i koju je Tolkin nazivao „prvom pravom pričom“ o Srednjoj zemlji, biće objavljena u avgustu.

Kako piše Gardijan, izdavačka kuća Harper Kolins navodi da je Tolkin na The Fall of Gondolin gledao kao na jednu od tri „velike priče“ o Starijim danima Srednje zemlje, zajedno sa pričom o Berenu i Lutjeni, objavljenoj u maju 2017, i Deci Hurinovoj (Children of Hurin) koja je izdata 2007. Sve tri su postale deo Silmariliona kada je izdat 1977.

Pisac Džon Gart, autor knjige Tolkien and the Great War, kaže da je Tolkin prvu priču o padu Gondolina napisao dok se u bolnici oporavljao od posledica bitke na Somi. „To je priča o potrazi, s nevoljnim herojem koji postaje pravi heroj, što je model za sve što je Tolkin kasnije pisao. Ima Mračnog gospodara, prvi susret s orcima i balrozima uistinu, to je Tolkin koji se priprema za ono što će kasnije raditi“, rekao je Gart.

The Fall of Gondolin prati smrtnog junaka Tuora koji pronalazi skriveni vilenjački grad Gondolin, i njegova i dela njegovih prijatelja i porodice do uništenja grada.

Gart navodi da je The Fall of Gondolin Tolkinova „najveća priča o bici izvan Gospodara prstenova“, ali i veruje da će glavna stvar u vezi knjige biti način na koji je Tolkin pokušao da iznova ispriča priču, stilom nalik na Gospodara prstenova.

„U prvoj (završenoj) verziji priče, imate osećaj kao da čitate Ilijadu. Ova, nezavršena, je prirodnija“, kaže Gart.

Izdanje je, kao i prethodna posthumno objavljena Tolkinova dela, priredio njegov sin Kristofer, a ilustracije je radio Alan Li.

Najava knjige je iznenadila poznavaoce prilika jer je Kristofer Tolkin (93) opisao prethodno objavljenu Beren i Lutjena (Beren and Luthiena) kao „poslednju u nizu dugog serijala izdanja očevih radova“.

Pad Gondolina - Dž.R.R. Tolkin
Pad Gondolina – Dž.R.R. Tolkin