Tolkindan

Tolkindan 2018. u subotu u Božidarcu

Tolkindan 2018, tradicionalni festival udruženja Valinor, biće održan 9. juna (subota), u Kulturnom centru Božidarac. Ovogodišnja manifestacija, koju Valinor ogranizuje u saradnji sa udruženjem Autostoperski vodič kroz fantastiku, tematski će uglavnom biti posvećena radu čuvenog engleskog pisca Dž. R. R. Tolkina, autora jedne od najpopularnijih književno-filmskih franšiza (Hobit i Gospodar prstenova) i utemeljitelja žanra moderne epske fantastike.

Pored tribina koje će se iz drugačijih uglova baviti Tolkinom, biće organizovani i različiti sadržaji za najmlađe (radionica „Malih kuvara“, zatim „potraga za blagom“, plesni i muzički nastupi, streličarstvo, mačevanje…).

Takođe, biće predstavljeni i neki od domaćih pisaca fantastike, dok se iz programskih celina posvećenih mladima izdvajaju kvizovi i čuveno Kosplej takmičenje. Na Festivalu će biti dodeljene i nagrade za najbolje likovne i literarne radove koji su pristigli na Valinorove konkurse za decu i odrasle.

Planirano je i druženje sa mališanima obolelim od cerebralne paralize, kako bi bila skrenuta pažnja njihovih vršnjaka na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Kao i svake godine, cilj koji pred sebe stavljaju organizatori Tolkindana jeste da se deci, ali i starijima, ponudi kvalitetan edukativno-zabavni celodnevni program, kojem će doprineti i brojni gosti.

Svojim prisustvom dosadašnje festivale uveličala su neka od najeminentnijih imena domaće kulturne scene: Timoti Džon Bajford (koji je svečano otvorio Tolkinfest 2013), Boban Knežević, Dobrosav Bob Živković, Miroslav Lakobrija, Aleksandar Petrović Seltik, Nenad Gajić

Udruženje Valinor se od 2010. godine bavi organizovanjem festivala, promocijama knjiga i filmova, kao i humanitarnim radom sa decom kroz saradnju sa Univerzitetskom dečjom klinikom u Tiršovoj i Institutom za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, izdavačkim kućama Čarobna knjiga, Portalibris, Odiseja, Darkwood, Književna omladina Srbije, Festivalom gejminga i popularne kulture Games.CON, kao i mnogobrojnim festivalima u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

Tolkindan 2018
Tolkindan 2018