Stiven Hoking

”Teorija svega” od danas u domaćim bioskopima

Stiven HokingPosle veoma uspešnog premijernog prikazivanja na ovogodišnjem FEST-u, film “Teorija svega” od četvrtka, 19. marta, stiže i na redovne repertoare naših bioskopa.

Film prikazuje neverovatnu priču o jednom od najvećih svetskih umova današnjice, čuvenom astrofizičaru Stivenu Hokingu i o dvoje ljudi koji će prebroditi ogromne probleme uz pomoć ljubavi.

Iako “Teorija svega” nosi ime prema jednoj od najpopularnijih Hokingovih knjiga, film je snimljen prema biografiji njegove supruge Džejn “Putovanje do beskonačnosti: Moj život sa Stivenom”.

1963, student kosmologije na Kembridžu, Stiven je odlučan u tome da pronađe jednostavno, elokventno objašnjenje svemira. Njegov svet će se otvoriti kad se zaljubi do ušiju u studentkinju umetnosti na Kembridžu, Džejn Vajld. Ali u 21. godini, ovaj mladić će saznati da boluje od bolesti motornog neurona koja će napasti njegove udove i sposobnosti što će uzrokovati limitirane pokrete i govor.

Uprkos teškom obolenju i prognozama lekara da su mu ostale još samo dve godine života, Stiven Hoking, zajedno sa svojom izabranicom Džejn odlučuje da stupi u brak. Pored žene koja se neumorno bori uz njega, Stiven će odbiti da prihvati svoju dijagnozu. Njihov zajednički život traje već trideset godina, imaju troje dece, a Hoking sa gotovo potpuno atrofiranim mišićima postao je najpoznatiji naučnik današnjice.

Film je režirao oskarovac, Džejms Marš. Glavne uloge tumače Edi Redmejn i Felisiti Džons.

 

Teorija svega