Tatjana Jambrišak

TATJANA JAMBRIŠAK

Tatjana Jambrišak

Tatjana Jambrišak rođena je u Zagrebu gdje je završila studij engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Profesionalno se bavi podučavanjem, prevođenjem i organizacijom nastave. Od 1987. godine aktivna je članica SFere.

Za svoje stranice www.tatjana.ws, s kompjuterskim ilustracijama i tekstovima nagrađena je SFEROM za najbolju ilustraciju u 2001. godini.

Napisala je tridesetak pripovjedaka različite dužine objavljivanih u časopisu Futura, Alef, Zarez, Ubiq, zbirkama priča Da sam Šejn, Blog priče, podlistku Jutarnjeg lista, fanzinima Parsek i Eon i SFeraKonskim zbirkama.

Jedna je od 5 autora romana Ona koju vole bogovi.

Tri priče, Duh novog svijeta, Crveno i crno te Ima li bolje zabave, moje dame, nagrađene su nagradom SFERA, kao i zbirka pjesma Slova iz snova prošle godine.

Od početka je jedan je od recenzenata i urednika a od 2005. glavna je urednica godišnjih zbirki najboljih priča hrvatskih autora.

Uredila je autorske zbirke Darka Macana, Maxa Markovića, Zorana Krušvara, Dalibora Perkovića, Gorana Konvičnog, Danijela Bogdanovića, Alena Drine, Macanovu zbirku online kolumni Stripocentrik, roman Jadnorog i nekoliko strip albuma.

2007. godine iz štampe su joj izašle tri zbirke: Slova iz snova (pjesme), Blogomdana (kolumne i blogovi) i Nikad bivša (kratke priče).

Priče Despierta entre las estrellas (Budna među zvjezdama) i Sandra objavljene su na španjolskom u Argentini.

2009. objavljena joj je zbirka lirskih zapisa Sjaj, putopisi Plutanja i rasprave o rodnim razlikama Šaputanja objavljeni su 2011.

Tekstovi su joj prevođeni i objavljivani na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, bugarskom, rumunjskom i poljskom jeziku.

Članica je Društva hrvatskih pisaca i Društva hrvatskih književnih prevodilaca.