Na Kolarcu o Rovelijevoj knjizi ”Stvarnost nije kao što izgleda”

U sredu 30. januara 2019. godine od 18 časova u Kolarčevoj zadužbini biće održana promocija naučnopopularne knjige Stvarnost nije kao što izgleda italijanskog fizičara i vrhunskog promotera nauke Karla Rovelija.

O knjizi će govoriti: dr Tijana Prodanović (Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu), dr Miloš Arsenijević (Filozofski fakultet u Beogradu), dr Milan M.  Ćirković (Astronomska opservatorija u Beogradu), dr Marko Vojinović (Institut za fiziku u Beogradu), dr Srđa Janković (prevodilac knjige) i Bojan Stojanović (urednik u izdavačkoj kući Heliks).

U knjizi Stvarnost nije kao što izgleda Roveli govori o rađanju i umiranju svemira, iznosi pretpostavku da vreme možda i ne postoji, predočava moderna shvatanja relativnosti, kvantne mehanike i crnih rupa. U elegantnoj prozi podseća nas i na evoluciju naših saznanja o suštini prirode, od antičkog doba do današnjih dana. Roveli nas poziva da zamislimo čudesan svet u kome je struktura prostora diskretna, gde na najsitnijim skalama vreme nestaje, a crne rupe eksplodiraju – svet koji je još neotkriven i prepun tajni.

Karlo Roveli (rođen 1956) je teorijski fizičar i pisac. Do 2000. godine naučnim radom se bavio u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim prelazi u Francusku gde i danas radi. Bavi se uglavnom kvantnom gravitacijom, ali i istorijom i filozofijom nauke. Redovno sarađuje sa nekoliko italijanskih časopisa. Autor je više od 200 naučnih članaka, objavio je dve knjige o kvantnoj gravitaciji i još nekoliko knjiga iz oblasti popularne nauke. Njegova poslednja knjiga Sedam kratkih lekcija iz fizike je međunarodni bestseler preveden na 41 jezik. Godine 2019. američki magazin Foreign Policy uvrstio ga je među stotinu najuticajnijih svetskih mislilaca.

Karlo Roveli - Stvarnost nije kao što izgleda
Stvarnost nije kao što izgleda – Karlo Roveli