Studija o srpskim bajkama u najužem izboru za nagradu “Mile Nedeljković”

Nemanja Radulović - Slika sveta u srpskim narodnim bajkamaU najuži izbor za nagradu “Mile Nedeljković”, koja se ove godine prvi put dodeljuje iz oblasti savremene folkloristike, ušlo je šest naučnih dela, objavljenih 2009. godine, među kojima i studija “Slika sveta u srpskim narodnim bajkama” dr Nemanje Radulovića.

Prema oceni žirija, akademika Petra Vlahovića, prof. dr Nenada Ljubinkovića (predsednik), dr Jelene Jovanović, dr Branka Zlatkovića i Jasne Bjeladinović-Jergić, pored Radulovićeve studije, u najužem izboru za novoustanovljenu nagradu, našla su se i dela: Aleksandra Bačka “Iz prošlosti sentandrijskih porodica”, Bojana Jovanovića “Rečnik javašluka”, Bose Rosić “Pomenici na kamenu”, Danijela Sinanija “Rusalje”, Dimitrija O. Golemovića “Krstivoje”.

“Slika sveta u srpskim narodnim bajkama“, koju je 2009. godine objavio Institut za književnost i umetnost uz finansijsku podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, prva je Radulovićeva objavljena knjiga. Na nedavno održanoj promociji ove knjige u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, profesor sa Filološkog fakulteta Boško Suvajdžić je, nabrajajući kvalitete dela, istakao da je autor akcentovao arhaični sloj koji stoji u korenu slike sveta u narodnima bajkama, problematizovao odnos žanra, etike i običajnog prava, uspostavljen je, kao opozitni, kodeks ponašanja druge strane. “Poseban doprinos izučavanju slike sveta u bajkama predstavlja razmatranje složenog kompleksa pravnih regula i etičkih normi u pripovetkama, kako sa stanovišta ljudske zajednice, tako i iz aspekta onog sveta, sveta natprirodnih bića i pojava”, podvukao je Suvajdžić.

Nagradu “Mile Nedeljković” za oblast savremene folkloristike utemeljilo je Udruženje “Baština i budućnost – Aranđelovac 1859”, uz podršku Ministarstva kulture i Skupštine opštine Aranđelovac.

Ime laureata nagrade biće objavljeno u septembru, kada će u Aranđelovcu biti održana manifestacija posvećena Miletu Nedeljkoviću, na kojoj će svečano biti uručena i nagrada.