Marvelove junakinje

Strip junakinje se sele u romane

Marvelove junakinjeKompanija “Marvel”, dom superjunaka, napravila je likove superheriona kojima želi da lakše dopre do ženske publike i to tako što će ih iz formata stripa prebaciti u romane, piše “Gardijan”, a prenosi B92.net.

Jedan od novih likova pod imenom She-Hulk pojaviće se već od ovog leta u jednom od dva romana koje “Marvel” pravi u saradnji sa kućom “Hyperion books”.

U novim romanima pojaviće se dva glavna ženska lika: “jaka, pametna, koji traže sreću i ljubav dok se istovremeno bore protiv kosmičkog zla”. Prva je She-Hulk, ženska rođaka Hulka i Rogue ženski mutant, koja je javnosti već poznata iz filmskog i strip serijala “X-Men”. Ovo će biti prvi put da će likovi iz sveta stripa postati glavni junaci romana u koje će biti praktično preslikani.

“Marvel je proteklih godina imao fantastičan uspeh sa svojim filmskim serijalima koji su pravljeni po stripovima, i mislimo da je pravo vreme da probamo da saznamo šta se događa kada ih ubacimo u tradicionalne ženske romane”, rekla je glavni urednik “Hyperiona”, Elizabet Disegard. “Mislimo da će se knjige sigurno dopasti ljudima koji čitaju stripove – muškim i ženskim – ali i da će osvojiti i novu žensku publiku koja će biti privučena formatom koji već obožava – knjigom”.

Roman koji će se zvati “The She-Hulk Diaries” i koji na koricama ima fotografiju zelenog ruža za usne, prati Dženifer Volters. Ona je koroprativni advokata čiji temperament krase povremene prenaglašene impulsive reakcije, ali istovremeno je i u potrazi za pravom ljubavlju. Danju se bavi poslom advokata, a noću spasava čovečanstvo boreći se protiv zlikovaca. Roman je napisala Marta Akosta, a naći će se u prodaji u junu.

Drugi roman se zove “Rogue Touch”, napisala ga je Kristina Vudvord i fokusiraće se na lik Rogue – ženskog mutanta čiji je dodir smrtonosan, ali i njen pokušaj da živi svakodnevni život i pronađe ljubav. Prvog mladića Rogue je ostavila u komi, a nakon toga sreće “zgodnog Džejmsa sa druge planete”. U avanturama koje slede Rogue će biti u dilemi da li da iskoristi svoje razarajuće moći kako bi spasila jedinog živog čoveka koji je zaista razume.

“Kao dodatak svim ovim osobinama She-Hulk i Rogue se sreću sa uobičajenim ženskim problemima i snovima, kao što su pronalaženje ‘gospodina pravog’. Naše junakinje su pre svega pravi ljudi, a nakon toga osobe sa super moćima, zbog čega se čitaoci poistovećuju sa njima”, rekla je urednica kuće “Hyperion Boooks” koja u saradnji sa “Marvelom” objavljuje knjige.

Nisu baš svi oduševljeni ovim potezom “Marvela” i “Hyperiona”, pa tako neki zameraju da ukoliko izdavaštvo misli da je to odgovor na ženske probleme, treba da znaju da su oni ipak mnogo gori nego što se misli, jer ljubav i sreća nisu jedine dve stvari za koje su žene prirodno predodređene.

“Zašto za početak ne bismo napravili od junakinja nešto više od žena utegnutih u kožna odela, koje treba da frustriraju pretežno mušku populaciju koja ih čita”, pita Ališa Luts iz Holivuda.

Na specijalizovanim internet knjižarama kao što je “Amazon”, već je moguće rezervisati primerke knjiga koje će se u prodaji pojaviti 18. juna.