Robert R. Makamon - ''Vučji sat''

Stiže ”Vučji sat” – roman o nacistima i vukodlacima Roberta R. Makamona

Robert R. Makamon - ''Vučji sat''Iz izdavačke kuće “Paladin” stižu najave da će do polovine oktobra iz štampe izaće roman “Vučji sat” Roberta R. Makamona, jednog od najuticajnijih američkih pisaca horora s kraja 80-ih godina prošlog veka.

“Vučji sat” je jedno od ključnih Makamonovih ostvarenja, kojim se autor sigurno i vešto kreće kroz istoriju, narodna predanja i mitove, ujedno spajajući dva naizgled nespojiva žanra – akcioni triler iz Drugog svetskog rata i paranormalnu ljubavnu priču.

Glavni junak je Majkl Galatin, žitelj dva suprotstavljena sveta. Rođen u ruskoj aristokratskoj porodici, da bi ga “preobrazio” i odgajio čopor vukodlaka, Majkl iz divljih predela rodne Rusije stiže u prostranstva naružena ratnim ožiljcima. Ponudivši svoj jedinstveni dar saveznicima, Majkl postaje neka vrsta tajnog oružja s ciljem da se unište Hitler i njegov “Hiljadugodišnji Rajh”. Pustolovine ga vode od pustinja Severne Afrike do zemalja Zapadne Evrope pod nemačkom okupacijom. Tamo uz pomoć prijatelja, drugova i ljubavnica, otkriva zastrašujuću zaveru poznatu kao “Gvozdena pesnica”, koja preti da osujeti brižljivo planiranu savezničku invaziju Evrope i izmeni ishod rata.

Robert Rik Makamon (Robert Rick McCammon) je rođen 1952. godine u mestu Birmingem u američkoj saveznoj državi Alabama. Uz Džoa Lensdejla smatra se najznačajnijim piscem horora i fantastike sa juga SAD, a u drugoj polovini osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka bio je u najužem krugu najpopularnijih američkih stvaralaca u žanru strave i užasa – rame uz rame sa Stivenom Kingom, Piterom Straubom i Klajvom Barkerom.

Izuzetno je doprineo afirmaciji tog žanra i njegovih stvaralaca kada je sa Džoom Lensdejlom osnovao “Asocijaciju američkih pisaca horora” koja dodeljuje nagradu “Brem Stoker”, najvažnije svetsko priznanje za horor književnost.

Pisao je pod uticajem Reja Bredberija, Edgara Alana Poa, Edgara Rajsa Berouza i Hauarda Filipsa Lavkrafta, ali i Stivena Kinga, sa kojim je najviše poređen – i pozitivno i negativno – ponajviše zbog “Labudove pesme” (1987), postapokaliptičnog romana koji je Makamonu doneo svetsku slavu, a koji deo svoje inspiracije crpi iz Kingovog “Uporišta” (1978).

Sa “Dečakovim životom” i potonjim delom “Put na jug” (1992), Makamon je ostvario svoju želju da izađe iz strogo žanrovskih voda, ali je ostao bez velikih tiraža.

Makamon je ekranizovan samo jednom, ali vrlo uspešno, kada je Vilijem Fridkin snimio njegovu priču “Nightcrawlers” kao epizodu TV serije “Zona sumraka”.


Robert Rik Makamon - ''Vučji sat''