Snimanje TV serije “Igra prestola” u Hrvatskoj dovedeno u pitanje

TV serija Igra prestolaIako je već najavljeno, snimanje treće sezone popularne televizijske serije “Igra prestola” u Dubrovniku dovedeno je u pitanje jer u budžet Ministarstva kulture nije uvršten iznos od četiri miliona kuna (534.000 evra) – javlja Tanjug.

To je iznos koji bi produkcija serije trebalo da dobije po hrvatskom zakonu – kojim je Hrvatska planirala i delimično uspela da privuče svetsku filmsku industriju.

Kako piše Jutarnji list, kompanija HBO koja snima popularnu seriju traži garanciju da će im iznos biti isplaćen. Ako im ministarstvo kulture ne pošalje garanciju – HBO je spreman da odustane od planiranog snimanja u Hrvatskoj.

Bivši ministar kulture Jasen Mesić izjavio je da ne zna zašto aktuelna ministarka kulture Andrea Zlatar nije rezervisala sredstva za tu namenu.

“Nekoliko sam je puta na to upozorio, a govorio sam o tom problemu i javno, u Saboru”, rekao je Jasen Mesić.

Ministarstvo kulture ne daje komentar na tu neugodnu situaciju, dok predsednik Hrvatskog audio vizuelnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar koji je u stalnom kontaktu s Ministarstvom kulture ističe da će Ministarstvo naći rešenje za 10 miliona kuna (1,335 miliona evra) koje nedostaju za tu namenu.

Ministar preduzetništva Gordan Maras obećao je da će naći novac i tako izbeći potencijalnu blamažu, piše list.